Szmolenszki légikatasztrófa - újabb fejlemények

iho/repülés   ·   2016.12.25. 08:24

A lengyel védelmi minisztérium felkérte Moszkvát, hogy adja át a 2010-es szmolenszki légi katasztrófában lezuhant repülőgép pilótafülkéjében elhangzott beszélgetés leiratát, amely Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a birtokukban van.

A védelmi tárca szerint Putyin pénteki beszédében jelezte, hogy Oroszország birtokában vannak olyan hangfelvételek a repülőgép pilótája és egyik utasa közötti beszélgetésről, amelyekbe a lengyel fél eddig nem nyerhetett betekintést. Az orosz elnök aznapi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy személyesen olvasta a pilótafülkében elhangzottak leiratát. Hozzáfűzte, hogy Lech Kaczynski lengyel államfő kíséretének egyik tagja azt követelte a pilótától, hogy szálljon le Szmolenszkben, aki ez ellen a rossz időjárási körülményekre hivatkozva tiltakozott.

A lengyel minisztérium szerint mindez hamis képet mutat be az eseményekről, és lehet, hogy ezeket a leiratokat meghamisították. A tárca közleményében hangsúlyozta, hogy ez a pilótafülkében elhangzott állítólagos beszélgetés képezi alapját annak, hogy Oroszország folyton Lengyelországot okolja a szerencsétlenség miatt.

A 2010. április 10-én Szmolenszk közelében lezuhant lengyel elnöki gép a Lech Kaczynski államfő vezette magas rangú küldöttséget szállította a katyni vérengzés 70. évfordulója alkalmából rendezett gyászünnepségre. A szerencsétlenséget a repülőgépen tartózkodó 96 ember közül senki sem élte túl.

A korábbi lengyelországi vizsgálatok a szerencsétlenség okát a rossz időjárási körülményeknek, valamint a lengyel pilóták és az orosz légi irányítás hibáinak tulajdonították, míg Oroszország kizárólag a lengyel felet hibáztatta a történtekért. Az új vizsgálóbizottság szeptember közepén jelentette be, hogy új információk kerültek a birtokába, miszerint meghamisították a lezuhant repülőgép fekete dobozaiból kinyert hangfelvételeket.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek