Top Design-díjat kapott a Tramino

Ács Attila   ·   2012.03.18. 09:00
dbvill_fooldal

Az ipari formatervezés kiválóságainak dedikált Top Design-kitüntetést idén március 5-én adták át az Arena Design kiállításon. A Tramino villamosnak járó díjat Dariusz Michalak, a Solaris kutatás és fejlesztés részlegének igazgatója, valamint Jens Timmich, a berlini központú studioFT dizájnere vette át. Timmich 1999 óta dolgozik a Solarisnak, ahol vezető szerepet töltött és tölt be a buszok formavilágának megalkotásában.

A Tramino az Urbino típuscsalád stílusjegyeit örökölte; ezalatt elsősorban az aszimmetrikus szélvédőt kell érteni, ami mára gyakorlatilag a lengyel márka védjegyévé vált. Az egyszerű formavilág nemcsak a külsőn, hanem az utastérben is visszaköszön, minőségi anyagok felhasználásával, a tágasság érzetét keltve.

A dizájndíjas villamost már a 2010-es berlini InnoTrans kiállításon is láthattuk. A képre kattintva galéria nyílik meg!<br>(fotó: Hörcher Dániel)

A Solaris 2009-ben lépett kötöttpályára: a Traminóból azóta Poznań rendelt negyvenötöt, a járművek gyártása folyamatosan zajlik. Ezek a hattengelyes járművek a specifikáció szerint 32 méter hosszúak, 229 fő befogadására alkalmasak, a dupla ajtók szélessége 1500 milliméter, garantálva a gyors utascserét, ezáltal a rövid megállóhelyi tartózkodást. Az utastérben a közlekedőfolyosó még a tengelyek fölött is 750 milliméter széles.

A Tramino sikerességét jelzi, hogy nem kellett sokat várni a külföldi megrendelésre sem: a Jéna öt villamosra jelezte vételi szándékát, ezek szállítása jövőre megkezdődik.

Dariusz Michalak, a Solaris kutatás és fejlesztési részlegének igazgatója (balról a negyedik) és Jens Timmich, a studioFT dizájnere (balról a harmadik)<br>(fotó: Solaris)

Kapcsolódó hírek