Új Credo-buszok prototípusai készülnek a Kravtex-Kühne csoportnál

MTI/iho   ·   2016.08.18. 20:00
400px_credo_econell_13

Az új Credo buszok prototípusait idén decemberben, illetve jövő februárban mutatják be – tájékoztatta Szombath Imre, a Kühne Zrt. kutatás-fejlesztési vezérigazgató-helyettese az MTI-t. Varga Mihály június tizedikén, a Kravtex-Kühne cégcsoport mosonmagyaróvári telephelyén jelentette be, hogy a kormány véglegesítette a hazai buszgyártás megújítását célzó stratégiát, amely a következő három évben mintegy harminc-harmincöt milliárd forint támogatást igényel. A nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy évente ezer-ezerkétszáz autóbuszra lenne szüksége a személyszállítási ágazatnak. Ehhez igazította kutatás-fejlesztési programját a csoport, és 2017 februárjáig három új típussal lép piacra – közölte Szombath Imre.

A Kravtex-Kühne cégcsoport bemutatta a 13 méteres Credo Econell 13 és Econell 13 City modelleket (látványterv: Credo Bus and Coach)

Tapasztalataik szerint vidéken a városi és a helyközi csuklós buszok egyharmada feleslegessé vált a csökkenő utasszám miatt. Ezért szerinte több száz ilyen járművet lehetne lecserélni, a cégcsoport új fejlesztésű városi és elővárosi buszai jelenthetnék az alternatívát. Ezek utaskapacitása nagyobb lesz, tömegük pedig egy tonnával könnyebb, mint a hasonló szóló buszoké. Az új fejlesztésű autóbuszok hetvenöt–nyolcvan százalékban magyarországi gyártásúak lesznek. A váz és a fém alkatrészek ezúttal is Mosonmagyaróváron készülnek, az összeszerelést Győrben végzik, a futóművek például a Rábától érkeznek majd, a sebességváltók egy része pedig Egerből, a ZF Hungária Kft.-től.

Az új Credók piaci áráról elmondta, hogy a tizenkét méteres szóló buszokhoz képest csak kis mértékben lesz drágább. Egy új csuklós busz nyolcvan–kilencvenmillió forintba kerül, míg egy új szóló autóbusz nagyjából hatvan–hetvenmillióba. A buszgyártási stratégia bejelenése óta negyvennel nőtt a foglalkoztatottak száma a cégcsoportnál. Jelenleg csaknem ötszázan dolgoznak a magyar tulajdonú vállalkozások mosonmagyaróvári és győri telephelyén. A Kravtex-Kühne csoport konszolidált árbevétele tavaly elérte a 6,7 milliárd forintot.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek