Újabb légikatasztrófa Afrikában, legalább 153 halott

iho/repülés   ·   2012.06.03. 19:20
cim2

A nigériai gép szombati ghanai balesete után vasárnap magában Nigériában történt légikatasztrófa, amelynek feltehetően sok áldozata van a földön is: nagyvárosi lakónegyedre zuhant egy személyszállító repülőgép, amelyen 147 utas és hatfőnyi személyzet volt - jelentették be a hatóságok. Az első értesülések szerint a gépen lévők mindegyike életét vesztette, hogy a földön hányan haltak meg, arról még nem érkeztek hírek.

A katasztrófa a nyugat-afrikai ország gazdasági központjában, Lagosban történt. Szemtanúk szerint a gép egy vezetéknek, majd épületeknek ütközött és kigyulladt. A Dana Air légitársaság  McDonnell Douglas MD-83-asa, lajstromjele 5N-RAM, Iju városnegyedben zuhant le, a város egyik legsűrűbben lakott negyedében.

(fotó: thisdayonline.com)

A katasztrófa előzményeiről kétféle híradás kering, a négériai polgári légügyi hatóüság is kétféle történetet adott közre. Az egyik, hogy a járat a főváros, Abijan repülőteréről indult, és a lagosi megközelítés során jelentettek hajtóműproblémát a pilóták, majd ezután ütközött a gép a földdel. Más hírek szerint a járat eredetileg Lagosból startolt, a személyzet vészhelyzetet jelentett és megpróbált a reptérre visszajutni, eközben történt a zuhanás. Egy biztos: mindkét verzióban szerepel a hajtóműhiba.

A baleset egyik valószínű helyszíne: e verzió szerint a gép a 18-as pályára próbált visszatérni, de a hosszúfalon lezuhant. A nigériai hatóságok a földnek ütközés pontos helyéről is eltérő információkat közöltek

Lagos nemzetközi repülőtere nagyon fontos közlekedési csomópont Nyugat-Afrikában, több millióan fordulnak meg évente ott. 2010-ben a repülőtér a biztonsági engedélyt kapott az Egyesült Államoktól, ami azt jelenti, hogy közvetlenül repülhetnek járatok Amerikába.

A baleset előtt negyvenöt perccel kiadott meteorológiai jelentés változó irányú szélről számol be, a felhőalap 1400 lábon volt, a látástávolság több mint 10 kilométer. A BBC szerint a katasztrófa időpontjában ugyan felhős volt az idő, de nem volt vihar, ami egyébként sűrűn csap le Lagosra.

A Dana Air szerencsétlenül járt MD-83-asa, a RAM <br>(fotó: Flightglobal.com)

A 2008-ban beindított Dana Air flottája a Flightglobal szerint egyelőre négy MD-80-as szériájú, egykori DC--es gépből áll, ezen kívül egy Learjet 45 üzleti gépet és egy légcsavaros Pipert tart a társaság üzemben. Nigéria első low-cost társasága elsősorban az ország nagyvárosai között tart fenn vonalakat.

Az adatbázisok szerint a balesetben elpusztult repülőgép 1990-ben az Alaska Airlines színeiben állt szolgálatba, majd 2009-től repült a Dana Airnél.

Az Aviation Safety Network fotója a gépet még az Alaska Airlines színeiben ábrázolja

Kapcsolódó hírek