Újra járnak a vonatok Ipolyság és Zólyom között

iho/vasút   ·   2019.01.03. 13:45
400px_ipolysag

Január 2-ától ismét csattognak a szlovák nemzeti vasút, a ZSSK vonatai a 153-as számú vasútvonal Zólyom (Zvolen) és a magyar határnál fekvő Ipolyság (Šahy) közötti, hetvennégy kilométer hosszú szakaszán. Habár a járatokat egyelőre csak munkanapokon lehet igénybe venni, a szlovák közlekedésügyi minisztérium a hétvégi forgalmat is meghirdetheti, ha számottevő igény lesz rá – jelenti a Körkép.sk.

Január 2-ától ismét járnak személyszállító vonatok Zólyom és Ipolyság között (forrás: webnoviny.sk)

A vonalon 2003-ban állították le a személyvonatokat, a teherforgalom azonban megmaradt. Azóta a környék lakói már többször kérték az „ablakos vonatok” újraindítását, amelyre Érsek Árpád (Most-Híd) szlovák közlekedésügyi miniszter is ígéretet tett.

A 153-as vonalra nemcsak a Zólyom–Ipolyság-vonatok tértek vissza: két járatpár Gyűgy (Dudince) és Ipolyság, három pedig Korpona (Krupina) és Zólyom között közlekedik. A járatok elsősorban a munkába és iskolába való eljutást segítik, továbbá Kassa és Pozsony felé is csatlakozásokat kínálnak. A rövidebb menetidők érdekében néhány kisebb megállót töröltek a menetrendből, ilyen például Szalatnya (Slatina). (A vonal menetrendjét pdf-ben ide kattintva érhetik el.)

A szaktárca folyamatosan értékeli a vonalak kihasználtságát, hogy a vasúti személyszállítási szolgáltatást a felmerülő igényekhez szabhassák.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek