Vacsora az Orient expresszen

iho/vasút   ·   2012.04.29. 19:00
orient

Május 11-én hazánkba érkezik a Venice-Simplon Orient expressz, mely a tavaszra felújított 100 éves magyar tíkfa Orient expressz étkezőkocsival együtt aznap este egy különleges születésnapi szerelvényben Gödöllőre közlekedik a MÁV Nosztalgia Kft. szervezésében. A vacsora ételeiről neves külföldi és hazai séfek gondoskodnak. Az Orient születésnapi különvonatra jegyek korlátozott számban, elővételben válthatók.

A felújítás alatt álló tíkfa étkezőkocsi<br />(fotók: Tevan Imre)

A Venice-Simplon Orient expressz (VSOE)

A Venice-Simplon Orient expresszel a magyar nagyközönség Budapesten először a Vasúttörténeti Parkban találkozhatott 2001-ben. Az érdeklődők akkor még csak kívülről, rámpákról nézve tekinthették meg a fényűző vonatot, egy évvel később azonban már belülről is megcsodálhaták a világhírű vonat pazar miliőjét és luxusát. A különleges látványosság már 2002-ben nyolcezer érdeklődőt vonzott.

Az egykori menetrend szerinti, híres távolsági vonat nevét ma egy luxusszolgáltatás viseli. Orient néven napjainkban többek között Párizs és Isztambul között is közlekedik a szerelvény. Az út 6-8000 eurós jegyáraival egy szűk utazóközönség számára érhető el.

A tálaló

A tíkfa Orient expressz étkezőkocsi

A MÁV Nosztalgia Kft. különvonatával mond köszönetet a magyar tíkfa Orient expressz étkezőkocsi (WR 2347) felújítását támogatóknak és közreműködőknek. A világon egyedülálló és egyetlen üzemképes tíkfa Orient expressz étkezőkocsi (WR 2347) idén ünnepli 100 éves születésnapját. Az 1876-ban Brüsszelben alakult „Compagnie Internationale des Wagons Lits et des Grands Express Européens” (CIWL) vállalat megrendelésére a smichowi (Smíchov, Prága) Ringhoffer Werke AG. kocsigyár építette 1912-ben. A százéves kocsi étkezőkocsiként az Orient expressz Párizs–Budapest–Isztambul útvonalán vett részt megannyi izgalmas utazáson.

A különleges útra újra gyönyörű lesz a belső is

Gyertyafény expressz – születésnapi ízutazás

A születésnapi különvonat 2012. május 11-én este 19 órakor Budapest-Nyugati pályaudvarról indul, és Gödöllőre, a királyi váróba érkezik. Ezen kivételes alkalomból a gyertyafényes vacsoravonat szerelvényét a híres Venice-Simplon Orient expressz étkezőkocsijai ékesítik. Az eseményen részt vesznek a belföldi gazdasági élet szereplői, a hazai és külföldi vasutak és múzeumok képviselői, és azok a külföldi partnerek, akik az Orient étkezőkocsi felújítását támogatták, köztük Lord Faulkner, vasúti mecénás Angliából, Bill Parker, járműértékmentő az angliai Fedecrail képviseletében, valamint Claude Ginellá, a Venice-Simplon Orient expressz vezérigazgatója Svájcból.

A francia csúcsgasztronómiának az étkezőkocsikban felszolgált ételeit Christian Bodiguel az Orient főszakácsa készíti és kínálja a vendégek számára.

A százéves Orient expressz tíkfa étkezőkocsiban felszolgált magyar gasztronómiai remekeket – Jakabffy László az esztergomi Prímás Pince gasztronómiai tanácsadója, valamint Jászai Tibor a Prímás Pince séfjének instrukciói alapján – Kovács Lázár (Lázár Chef) készíti.

A konyha berendezése is korhű, kiegészítve a mai technikával

Menük

A Venice-Simplon Orient expressz francia étkezőkocsikban (séf: Christian Bodiguel)

1. Sült skorpióhalfilé és füstölt padlizsánnal töltött tintahal velencei kaviárral
2. Fűszerkéregben sült normandiai bárányborda rozmaringmártással, cukkini-paprika tiannal és fondant burgonyával
3. Sajttál
4. Erdeigyümölcs-parfé vanília szósszal
5. Édes-sós kekszválogatás

A 100 éves tíkfa Orient étkező kocsiban (séf: Lázár Chef, Jászai Tibor)

1. Pilismaróti kézműves vaj Rétki Gábor „tejesembertől” frissen sült bagettkarikákkal
2. Rakott, préselt harcsa mikrosalátákkal és tökmagolajos mustármártással
3. Szarvasgerinc erdei gombákkal, friss fűszeres zöldséggel és medvehagymakrémmel
4. Túróhabszelet karamellöntettel
5. Macaron

Borlap

Bodri QV (száraz vörösbor)

Badacsonyi Rizling (száraz fehérbor a Szeremley Pincészetből)

A Hudácskó Pincészet Tokaji válogatása

Egri Bikavér (száraz vörösbor Dula Bence pincészetéből)

Kapcsolódó hírek