Vezetnek a kínaiak

Ács Attila   ·   2013.04.05. 13:30
yutong_fooldal

Hosszú idő után 2011-ben veszítette el piacvezető helyét a Daimler Buses, tavaly pedig tovább romlott a pozíciója a német multinak; a harmadik helyre szorultak vissza a legnagyobb autóbuszgyártók listáján. Világviszonylatban a kínai Yutong vette át a vezető helyet, a második helyet pedig – a nálunk is jól ismert márka – a King Long szerezte meg.

A két kínai cég elsősorban a hazai piacon könyvelhetett el komolyabb sikereket, aminek hátterében a növekvő urbanizáció, az egyre nagyobb mobilitás és az üzemeltetők által támasztott egyre komolyabb elvárások állnak. Ezen túlmenően, az alacsony áruknak köszönhetően igen keresettek a kínai buszok például Afrikában és a Közel-Keleten is.

Ezzel szemben a Daimler hagyományos piacain inkább stagnálás tapasztalható, sőt, Latin Amerikában például a szigorodó környezetvédelmi előírások miatt csökkent is a kereslet; az üzemeltetők inkább az egyszerűbb, bevált technológiából vásároltak be a korábbi években. Nyugat-Európában továbbra is piacvezető a Daimler, noha egyre erősebb a Kelet-európai, illetve a török konkurencia: ez eladásokat tekintve például a Solaris Németországban a harmadik, a Temsa pedig Franciaországban a negyedik.

Az autóbuszgyártók Top 10-es listájának negyedik és ötödik helyén is egy-egy indiai cég áll, csak őket követi az MAN, a brazil Marcopolo, a svéd Volvo, a kínai Ankai, valamint a Scania.

A tíz legnagyobb autóbuszgyártó eladásai 2010-ben és 2012-ben<br>(ábra: SCI Verkehr)

Kapcsolódó hírek