189 vasúti tiszttel több szolgál a sínek mentén

iho/vasút   ·   2021.07.09. 18:00
00_tisztavatas_2021

A hagyományokhoz híven tisztavatással indult a 71. Vasutasnap budapesti központi rendezvénye július 9-én, ezt követően a MÁV-Volán-csoport vasutas munkavállalóinak átadják a vezetői és magasabb szintű kitüntetéseket. A vasutasszakma ünnepének programsorozata a vállalati elismerések átadásával kezdődik, és a Vasutas Juliálisok családi rendezvényeivel zárul július 10-én Budapesten, Pécsett, Nyíregyházán, Békéscsabán, Szolnokon és Zalaegerszegen. A kitüntetések köre ettől az évtől kiegészül a MÁV Zrt. területi igazgatói elismeréseivel, amelyeket a Juliális rendezvényeken adnak át.

A Baross Gábor Oktatási Központban idén 189 vasúti tiszt tíz különböző – például felsőfokú forgalmi levelező-, felsőfokú erősáramú mesteri vagy felsőfokú távközlési mesteri – tanfolyamon folytatta és fejezte be tanulmányait.

A felsőfokú tanulmányok lezárását jelképező tisztavatáson a végzett vasutas hallgatók a hagyományos jelentéstétel után, szolgálati fogadalomtétellel válhattak vasúti tisztté.

Az 1887-ben Baross Gábor, akkori közmunka- és közlekedésügyi miniszter által alapított vasúti oktatás több mint százharminc éves története során hosszú utat tett meg azért, hogy a hazai vasút számára kiváló felkészültségű szakembereket képezzen. Az itt végzett hallgatók szakmai pályafutásuk során jelentős sikereket értek el, és közülük sokan fontos szakmai vezetői posztokat töltöttek és töltenek be napjainkban is. Az első vasúti tisztavatást 1951-ben tartották, amely azóta is a szakma kiemelkedő központi eseménye.

A 71. Vasutasnap tisztavató ünnepségén Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter köszöntőjében elmondta:

(fotók: MÁV)

„Büszkeséggel tölt el az a tudat, hogy évről-évre elhivatott, magasan képzett, a nemzeti vasúttársaság jövőjéért elkötelezett tisztek gyarapítják azt a hagyományt, ami a MÁV-ot és Magyarországot is erősebbé teszi. A MÁV-Volán integrációval megvalósuló csoportszintű szemlélet új szintre emeli a magyar közlekedésszervezést, az évente összesen 800 millió kiszolgált utas számára pedig a nemzetgazdaság meghatározó szereplőjétől elvárt minőséget képes hosszú távon biztosítani. A nemzeti vasúttársaság minden egyes helytálló munkatársát köszönet illeti azért, amiért a 2020 tavasza óta tartó időszakban erőn felül dolgoztak, hogy a vírushelyzet közepette is maradjanak kiszámítható pontjai az életünknek.”

 

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója ünnepi beszédében elmondta:

„A tavalyi év nem várt kihívások elé állította az egész világot, így a MÁV-Volán-csoportot is. 2020 nyarán le kellett mondanunk a vasutasokat ünneplő rendezvényeket, a kitüntetésátadásokat, a Juliálisokat. Egyedül a tisztavatást tartottuk meg szeptemberben. Akkor még nem is sejtettük, hogy a pandémia újabb nehézségekkel, további hullámokkal terheli majd a hétköznapjainkat. Mikor a vírus javában tombolt, mint a legnagyobb magyar közösségi közlekedési szolgáltató, helyt kellett állnunk, hiszen a közlekedés nem állhatott meg, munkavállalóink a frontvonalon dolgozták végig a legnehezebb hónapokat. 2021. január 1-jével a legnagyobb közösségi közlekedési szolgáltatóvá vált a MÁV-Volán-csoport, össze kell hangolnunk a közúti és vasúti közlekedést, a menetrendi kínálatot és folyamatosan készülnünk kell az ágazatot érintő zöld fordulatra. Nagy lehetőség és felelősség is egyben, az elkövetkező évek ennek az integrációnak a kiteljesedésével fognak telni. Egy a célunk, hogy Magyarországon modern, fenntartható és utasbarát közösségi közlekedést hozzunk létre. A tét nem kicsi: fejlesztéseink nagyban segítik, hogy 2050-re hazánk is elérje az Európai Unióban célul kitűzött kvázi karbonsemlegességet.”

A központi kitüntetés átadó ünnepségen összesen 157-en kapnak vezetői, illetve magasabb – ebből 25 miniszteri – szintű elismerést: Baross Gábor Díjat kettő, Közlekedésért Érdemérmet tizenegy, Miniszteri Elismerő Oklevelet tizenkettő kitüntetett vehet át. Vasútért kitüntetésben hatan részesülnek. A Vasút szolgálatáért „arany” fokozatával tizennyolc, az „ezüst” fokozattal huszonkettő, a „bronz” fokozattal harminckettő főt tüntetnek ki. MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatói dicséretben harmincnyolcan részesülnek. Leányvállalati elnök-vezérigazgatói dicséretet összesen tizenöten vehetnek át:

  • a MÁV-Start részéről öt,
  • a MÁV-HÉV részéről négy, valamint
  • a MÁV SZK,
  • a Záhony-Port,
  • a MÁV Vagon,
  • a MÁV FKG,
  • a MÁV KFV, és
  • a MÁV Rail Tours

részéről egy-egy munkatárs.

Elnök-vezérigazgatói dicséretben egy külsős kitüntetett részesül.

A vállalati ünnepségeken összesen 202 munkatárs kapott kitüntetést, amelyeket a vasúttársaság vezetői a központi ünnepséget megelőző napon adtak át.

A pénteki kiemelt fővárosi eseményeket követően szombaton országszerte Juliális rendezvényekkel ünnepel a vasutas társadalom, amelyek nyitó eseményén átadják a területi igazgatói elismeréseket. Igazgatói dicséretét idén összesen negyvenegy munkatárs veheti át. A területi Juliálisokon sztárfellépők, koncertek, családi vetélkedők, főzőverseny, kispályás labdarúgó-bajnokság, nyereményjátékok és még számos színes program várja a vasutas családokat.

(X)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek