2001 után tért vissza a Saxonia

Harmati Marcell   ·   2024.07.05. 18:35
00_saxonia_2024

A MÁV-Start által szervezett retró hétvégék nemcsak a hazai, hanem a külföldi vasútbarátokat is megmozgatják. Főleg a németeket.

Ennek fényében a Lipsia Erlebnisreisen GmbH és a Wedler Franz Logistik GmbH & Co. KG társaság szervezésében retró különvonat indult Németországból Magyarországra a balatoni retróhétvégére. A szerelvény az egykori Kelet-Németország felségjelét viselő nosztalgiakocsikból állt. Tíz vasúti kocsit szedtek össze, és küldtek hazánkba. A vonat az utoljára huszonhárom éve közlekedett Saxonia nevet kapta, annak az útvonalán is közlekedett.

Kisbér, 2024. július 4.: gépmenet jár be az állomásra (a szerző felvételei)

A szerelvény csütörtök reggel hat körül indult Potsdamból, majd Berlin, Halle, Lipcse és Drezda érintésével elhagyták Kelet-Németországot. Csehországon, Szlovákián keresztül érték el Magyarországot. Megközelítőleg tizenkét óra zakatolás után, este hatkor léptek hazánk területére Komáromban. Itt a Vectront, klasszik Szergejre cserélték, a szovjet erővel folytatták az útjukat székesfehérvári irányváltással, aztán a Balaton déli partján át Keszthelyig utaztak – az utasok elhagyták a szerelvényt. A vonat viszont folytatta útját Tapolcára, ott „tért nyugovóra”.

Volt időszak, amikor a vonat Saxonia helyett a Favorit nevet viselte. Érdekesség, hogy a 80-as években az 5-ös vonal a 35-ös számot viselte – képünk az 1981/82-es menetrendből való (forrás: Szőke Ferenc gyűjteményéből)

A 151-es Szergej egyébként Dombóvárról érkezett Komáromba Sárbogárd és Székesfehérvár érintésével.

A Saxonia előtt még egy inga „mászik fel” Érsekújvár felé

Másnap, azaz ma, pénteken, július 5-én, reggel „felezték” a németek szerelvényét: öt kocsival a 001-es Nohab vontatásával felutaztak a 30-as vonalon Budapestre, a Vasúttörténeti Parkba. Késő délután pedig a 29-esen keresztül utaznak vissza Tapolcára.

Kereszt Kisbéren a fehérvári 34923-as személyvonattal

Mint korábbi cikkünkben írtuk, a hétvégén öt német kocsi a retró hétvége egyik szereplője lesz. A Saxonia hétfőn indul vissza Németországba.

Csémpuszta egykori állomását hagyja maga mögött a Retro Saxonia

A 34911-es személyvonat vezére nem is sejtette, hogy az „Isten háta mögött” vagy 30-an fogják fotózni... Avagy kötelező Bézé a főtéma előtt

„Csonkított” Saxonia robog Budapest felé immáron Nohabbal

Balatonakarattya, 2024. július 5.: Pestről Tapolcára tartanak vissza a németek a 29-es vasútvonal talán legszebb, legemocionálisabb szakaszon, amikor az utasok az alagútból kiérve megpillanthatják először hazánk legnagyobb tavát

Nyitóképünkön: nem lehet az embernek mindig szerencséje a napsütéssel... Komáromig a csehek 193 290-es számú Vectronja vitte a Saxoniát

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek