2014: új légi járatok Budapestről és Budapestre

iho   ·   2014.01.06. 13:53
cim

Egyre újabb járatok elindítását jelentik be a légitársaságok a 2014-es nyári menetrendi időszakra. A Wizz Air a napokban közölte, hogy a nyári időszakban a kelet-ukrajnai Donyeckbe indít járatokat, míg a Belavia fehérorosz légitársaság sűríti minszki járatait az idén nyártól, olvasható a Budapest Airport összefoglalójában.

Mint arról az iho/repülés is beszámolt, újabb ukrajnai úti célra indít járatot a Wizz Air. A magyar diszkont-légitársaság ukrajnai leánycégének A 320-as típusú gépe 2014. április 30-ától hetente két alkalommal (szerdán és vasárnap) közlekedik a kelet-ukrajnai Donyeck és Budapest között. Az Azovi-tengerhez közel fekvő iparváros lakossága mintegy egymillió fő, a szén- és acélipari fellegvárnak számító Donbassz-övezetben, a város vonzáskörzetében mintegy kétmillió ember él. A legutóbbi felmérések szerint a gyorsan fejlődő városban a lakosság mintegy fele vallja magát ukránnak, míg a másik fele orosz anyanyelvű.

A másik légitársasági bejelentés a fehérorosz Belaviához fűződik: ők 2014. április 24-étől heti kettőről heti háromra emelik a Budapest és Minszk között közlekedő járataiknak a számát. Ez a járatbővítés igazolja az előzetes várakozásokat, amelyek szerint nagy szükség van közvetlen légi összeköttetésre a két, nagyjából tízmilliós lakosságú ország között. Újdonságnak számít az is, hogy a Belavia vasárnap csak Budapestre közlekedik Bombardier CRJ 200-as típusú gépeivel, míg a hétfői és a csütörtöki napon a budapesti járat továbbrepül Belgrádba is.

A tavalyi évben egy sor új járat indult Budapestről Oroszországba, Fehéroroszországba, Ukrajnába és a Kaukázus térségébe is. A Wizz Air Moszkva Vnukovó repülőterére közlekedő járata annyira népszerűnek bizonyult, hogy 2014 nyarától már naponta kétszer közlekedik Budapestről az orosz fővárosba, az orosz UTair pedig Szentpétervárral köti össze Magyarországot.

– Meggyőződésem, hogy nemcsak a budapesti repülőtérnek, hanem az egész magyar idegenforgalomnak óriási jelentőségű a „keleti nyitás”, hiszen turisták és üzleti utazók tízezreinek lesz közvetlenül elérhető Magyarország légi úton ezekből a régiókból –  jelentette ki Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója. Hozzátette: – Az eddig elért eredmények igazolják korábbi előrejelzéseinket arról, hogy Oroszországban, Ukrajnában és Fehéroroszországban is jelentős piaci lehetőségek rejlenek a légitársaságok számára, nekünk pedig újabb „fehér foltokat” sikerült lefednünk a budapesti repülőtér útvonalkínálatában. Ezért is vagyok nagyon bizakodó ezeknek az új járatoknak a sikerében.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek