2020 használt autója a Škoda Octavia – minden drágult, átlag huszonöt százalékkal

iho/közút   ·   2021.01.25. 20:25
00_hasznalt_autok

A magyar használtautó-piacon az átlagárak 2020. januártól decemberig, 2 millió 480 ezer forintról 3 millió 110 ezer forintra emelkedtek.

A Használtautó.hu oldalán indított keresések alapján 2020 kedvenc használt autója a Škoda Octavia volt, második a Ford Focus, a „vágyautó” Audi A4 pedig a harmadik helyen található. Vásárlások alapján az importban az Opel Astrát a Volkswagen Golf és a Ford Focus követi.

Az oldalon regisztrált kereséseknél még mindig erősen jellemző a prémium márkákkal, elsősorban a BMW-vel, a Mercedes-szel és az Audival kapcsolatos nézelődések aránya. Azonban a vonzó márkanéven túl egyre fontosabbnak tűnik a fenntarthatósági szempont. Már a használtautó-piacon is egyre népszerűbbek a hibrid és elektromos autók, amelyek a keresések nyolc százalékát adják.

Katona Mátyás, a Használtautó.hu szakértője kiemelte, statisztikájuk szerint leginkább az 1 millió forint alatti és a 2-3 millió forintos autókat keresik a piacon – ennyiért már valódi hibrid és tisztán elektromos modelleket is találhatnak, még ha nem is teljesen újakat.

Az áremelkedés mögött az év végére látványosan erősödő hazai keresleten túl további tényezők is állnak, így a forint gyengülése, továbbá az emissziós és biztonsági előírások miatt az új autók, valamint a külföldről érkező használtak ára is nőtt. Egyes modelleknél még az is előfordul, hogy az 1-2 éves példány gyakorlatilag az újkori áráért értékesíthető. Azonban az értük kapott összegből már nem kapható új példány, és a forintösszeg euróban is jóval kevesebbet ér – magyarázza Katona Mátyás.

A közleményben rámutatnak arra is, hogy ugyan a 2019-es év 800 ezer tranzakciójától elmaradt a tavalyi 779 ezer 940 tulajdonosváltás, a hazai autópark ötöde a koronavírus ellenére is gazdát cserélt, decemberben rekordszámú, több mint 36 millió keresést regisztráltak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek