35 Airbus a kuvaiti cégnek

iho/repülés   ·   2012.02.14. 11:34

Az ALAFCO (Aviation Lease And Finance Company) kuvaiti székhelyű nemzetközi lízingcég újabb 35 darab A320neo típusú repülőgépet rendelt az Airbustól, és ezzel rendelésállománya már eléri a 85 hasonló típusú gépet – hangzik az európai gyártó közleménye. A keskenytörzsű repülőgépcsalád modernizált változata, amelyet alig több mint egy éve árusítanak, ma már minden idők leggyorsabb ütemben eladott típusává lépett elő – állítja az Airbus.

Ahmad A. Alzabin, az ALAFCO elnök-vezérigazgatója szerint a típus iránti kereslet világszerte növekszik majd, ezért is döntöttek most a tavalyi 50 gépes megrendelés után egy újabb 35 gépesről.

John Leahy, az Airbus kereskedelmi ügyekért felelős alelnöke szerint az A320neo minden várakozást felülmúló sikere elsősorban a típus gazdaságos és környezetbarát működésével, alacsony fogyasztásával függ össze. Az A320neo ugyanis mintegy 15 százalékkal fogyaszt – és szennyez – kevesebbet, mint versenytársai.

Az A320-as család modelljeire a mai napig több mint 8300 megrendelés érkezett az Airbushoz, és ebből több mint ötezret már leszállítottak a légitársaságoknak. Az A320neo család gépeinek szerkezete több mint 85 százalékban megegyezik a korábbi modellekével, de hatósugara, illetve az általa szállítható hasznos teher jóval meghaladja azokét. Az első A320neo típusú gépek 2015-ben állhatnak majd szolgálatba. Ezeket a legújabb fejlesztésű takarékos hajtóművekkel és nagy szárnyvégi aerodinamikai fülekkel, úgynevezett „sharkletekkel” látják el – olvasható az európai repülőgépgyártó közleményében.

Kapcsolódó hírek