A birodalom visszavág

iho   ·   2014.08.14. 13:15
mistral3cim

Moszkva elhalasztotta a Franciaországtól rendelt két Mistral hadihajó kifizetését a második hadihajó leszállításáig – mondta Anatolij Iszaikin, az orosz állami fegyverkereskedelmi ügynökség vezetője az Itar-Tassznak.

(Forrás: Itar-Tassz)

A két, helikopterszállításra alkalmas hadihajó franciaországi megépítéséről 2011 májusában állapodtak meg, és további kettőt építettek volna Oroszországban is. Azonban az ukrán konfliktus miatt François Hollande francia elnök júliusban azt nyilatkozta, hogy a második hajó leszállítása Moszkva Ukrajnával szemben tanúsított magatartásától függ.

(Forrás: Itar-Tassz)

Az orosz döntésnek biztosan nem fognak örülni a franciák, ugyanis egy ilyen hajó akár 6–700 millió euróba (körülbelül 200 milliárd forint) is belekerül. Mivel a fizetés feltétele a második hajó leszállítása, ez azt jelenti, hogy a franciák még évekig nem látják a pénzüket, ugyanis egy ilyen hadihajó megépítése 3–4 évbe is beletelik.

(Forrás: Itar-Tassz)

Mindez azért is különösen érdekes, mert éppen a franciák voltak azok, akik az Európai Unió szankciói ellenére ragaszkodtak a hadihajó eladásához.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek