BKV: megkezdődött a sztrájk előkészítése

iho   ·   2015.05.19. 18:03

A BKV vezetése értetlenül áll a sztrájkfelhívás előtt, mint közleményében a vállalat írja, ők mindent megtett a sztrájk elkerülése érdekében.

A BKV vezetése közleményében úgy fogalmaz, folyamatosan tárgyaltak és keresték a lehetőséget, hogy akár az üzleti terv átdolgozásával kielégítsék a dolgozók béremelési igényeit. A korábbi 0 %-ról jelentős elmozdulás történt, hiszen a béremelési tárgyalások 2,4 %-os béremelési, továbbá bruttó 135.000.- Ft/fő/év cafeteria javaslattal zárultak. Ez az ajánlat azonos a Volán vállalatoknál végrehajtott alapbéremeléssel – áll a BKV közleményében.

A cég vezetése tisztában van azzal, hogy a munkavállalók a bértárgyalásoktól anyagi helyzetük javítását várják, ezért is ment el a vezetés a végsőkig a tartalékok felhasználásában és tett egy ésszerű, mindenki számára elfogadható ajánlatot. Úgy vélik, a tárgyalásokon részt vevő érdekvédelmi szervezeteknek is belátással kell lenniük, hogy a realitás talaján maradva, a társaság anyagi helyzetének mérlegelésével fogalmazzák meg igényeiket, és ne  hajszolják bele a munkatársakat értelmetlen elégedetlenségbe és sztrájkfenyegetésbe, miközben jó néhány vállalatnál semmilyen bérfejlesztés nem történt – írja közleményében a BKV.

Korábban írtuk:

Hónapok óta tartó sikertelen bértárgyalások és nulla százalékos béremelési ajánlat után a BKV vezetése – május 18-án – április elsejétől érvényes 2,4 százalékos bérajánlatot tett, és mindössze 24 óra gondolkodási, egyeztetési időt adott a szakszervezeteknek, mondván, ez a bércsomag most él, aztán ki tudja, mi lesz.

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) szerint ez felháborító. Nemes Gábor, az EKSZ vezetője kifejezetten méltatlannak, sőt megalázónak tartja, hogy miután hónapokig egyetlen fillér emelést sem ajánlott a cégvezetés, most, hogy keservesen kipréselt magából 2,4 százalékot, azzal zsarolja a szakszervezeteket, hogy ez is csak egy napig érvényes. A szakszervezet közleménye szerint még ennél is jobban felbőszítette a dolgozókat az a megjegyzés, amelyet ajánlata mellé fűzött írásban a cégvezetés: a 2,4 százalék is csak akkor teljesül , ha „arra a pénzügyi fedezet megteremthető és az ennek megfelelően a módosított Üzleti Tervet jóváhagyják.”

Nemes szerint ez azt jelenti, hogy a vezérigazgatónak előzetes felhatalmazása sincs a fővárostól, mint tulajdonostól arra, hogy bármilyen mértékű béremelést teljesítsen. Vagyis, hiába írnák alá bármilyen ajánlatot is az érdekvédők, a cégvezetés még abból is bármikor visszatáncolhat arra hivatkozva, hogy a módosított üzleti tervet „nem hagyták jóvá.” Nemes leszögezi: a BKV-s szakszervezetek egységesen az országos átlagot, a 3-4 százalék közötti mértéket tartják elfogadhatónak, s az éves caffeteria keretre megajánlott 135 ezer forintot is keveslik, legalább 180–200 ezer forintot követelnek. Az elnök arra is felhívja a figyelmet, hogy a cégvezetés ajánlata április elsejétől lenne érvényes, ami azt jelenti, hogy éves szinten jóval kevesebb lesz a mérték, hiszen az év első három hónapja kimarad, s ez csökkenti az átlagot.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek