A BKV nyílt napján látható először az ország egyetlen Ikarus 60T trolija

iho.hu   ·   2024.09.27. 11:00
_ikarus_60T_troli

A BKV Zách utcai trolibusz bázisán, szeptember 28-án kinyitja kapuit a műhely, lesz tesztvezetés, lehet kereket cserélni és felrakni az áramszedőket. Hab a tortán: bemutatkozik a páratlan Ikarus 60T.

Az Ikarus 60T az Ikarus 60-as autóbusz alapján készített trolibusz, 157-et gyártottak belőle az ötvenes években, ám napjainkra mindössze egyetlen épkézláb példány maradt fent a sorozatból. Az 1971-ig a városi közlekedésben résztvevő troli felújítását a közelmúltban fejezte be a BKV. A jármű visszakapta eredeti fényezését, belső tere is a korabeli állapotot tükrözi. A retró külcsín azonban már egy modern, szoftveres vezérlést takar.

Az Ikarus 60T-t a Zách utcai nyílt napon lehet először szemügyre venni. Árut kapcsolva már itt felhívnánk a nyájas olvasók figyelmét az iho webshopjának ezen termékére:

A nosztalgiaflotta új ékköve mellett a nyílt napon a legmodernebb budapesti trolik, a Solaris-Skoda Trollinók is képviseltetik magukat, hiszen a kőbányai garázs az otthonuk. A kiállított járművek sorát gyarapítja az üzemzavar-elhárító Schörling, az IK630-as kabrióbusz, illetve még sok más retró trolibusz és autóbusz a BKV nosztalgiaflottájából.

Lévén a nyílt nap egyúttal családi is, a legkisebbeket – a duplacsuklós Van Hool AGG 300 típusú autóbuszból kialakított – játszóbusz várja. A kicsit nagyobbak tesztelhetik tudásukat a kerékpáros tanpályán vagy a rajzversenyen. A felnőttek segédkezhetnek a járművek hatalmas kerekeinek lecserélésében, kipróbálhatják az áramszedő le- és felhelyezését, és azt is, hogyan kell áramkört építeni.

A tesztvezetésre és a szimulátoros tesztvezetésre a BKV weboldalán lehet regisztrálni, de a helyszínen is tudnak majd fogadni még néhány jelentkezőt. A nyílt napra 10.00–16:00 óra között kilátogatókat számos szakmai előadás is várja, egyebek mellett baleseti helyszín és holttérbemutató, műhelylátogatás, és megismerhetik az áramellátásért felelős szolgálat felsővezetékes csoportjának munkáját is.

A helyszín (BKV Trolibusz Divízió, 1101, Budapest, Zách u. 8.) megközelíthető az Ikarus 280T GVM típusú, a Puskás Ferenc Stadion metróállomástól induló ingyenes különjárattal, továbbá az 1-es villamossal vagy a 37 és 37A villamosokkal.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek