A cseh Gripenek legalább 2026-ig repülnek

iho   ·   2014.03.13. 18:00
cim3

A Saab védelmi és biztonsági divíziója örömmel fogadta a döntést, amelynek értelmében a cseh kormány jóváhagyta az új JAS 39 Gripen szerződést. A Saab, a Gripen gyártójaként a svéd kormány alvállalkozója, a Gripeneket pedig a svéd kormánytól lízingeli a Cseh Köztársaság – olvasható a svéd gyártónak az iho/repüléshez eljuttatott közleményében.

A Saab teljes mértékben NATO interoperábilis Gripen szuperszonikus vadászgépei 2005 óta szolgálják a Cseh Légierőt. A jelenlegi bérleti szerződés idén jár le. Az új megegyezés értelmében a Cseh Köztársaság legalább 2026-ig fogja használni a Gripeneket.

Gripen a cseh...

– Örülünk a Cseh Köztársaság döntésének, amely szerint a jövőben is a Gripent repülő országok egyre növekvő családjában maradnak – mondta Tobias Wennberg, a Saab alelnöke, az európai és közel-keleti divízió marketing- és értékesítési igazgatója. – Kiváló kapcsolatot ápolunk a Cseh Légierővel, a cseh Gripen-pilótáktól kapott visszajelzések pedig példaértékűek. Örömmel várjuk a gyümölcsöző együttműködés folytatását.

A Cseh Köztársaság mellett Magyarország, Dél-Afrika, Svédország és Thaiföld használ Gripeneket. 2013 decemberében a brazil kormány bejelentette, hogy a Gripen NG-t választotta ki a Brazil Légierőnek, és harminchat Gripen NG beszerzését tervezi. Svájc is huszonkét Gripen beszerzése mellett döntött és a típus részt vesz Bulgária és Horvátország harcigép-tenderein is.

...és a magyar légierő flottájából

Mint arról korábban beszámoltunk, a magyar légierő Gripenjeire vonatkozó szerződésmódosítást a magyar kormány még 2012-ben tárgyalta végig a svéd partnerekkel, ennek eredményeként mintegy 50 milliárd forintos árengedmény mellett a magyar légierő JAS–39-esei is legalább 2026-ig maradhatnak nálunk szolgálatban.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek