A Földet körbe lehet autózni ennyi energiával

iho.hu   ·   2024.08.18. 12:00
Az E.ON első soroksári energiatárolója

Új energiatárolóval oldja meg a zavartalan áramellátást az E.ON Soroksáron.

  • Új akkumulátoros energiatárolót épít Soroksáron az E.ON
  • A tároló a MAVIR-t támogatva a hálózat egyensúlyáért felel, és rendszerszintű tartalékot képez zöldenergiából
  • 350 lakossági napelem erejét képes tárolni, a benne lévő energiával pedig körbe lehetne autózni a Földet
  • Az ellátásbiztonság megőrzése mellett új napelemek hálózatra kapcsolását is lehetővé teszi
  • A 784,52 millió forintos beruházás a „Hálózati energiatárolók telepítése energiapiaci szereplőknél” című (RRF-6.5.1-23) felhívás keretében részben az Európai Unió finanszírozásával a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) vissza nem térítendő pénzügyi forrásainak felhasználásával, részben az E.ON saját beruházási keretéből valósul meg

Újabb napelemes rendszerek csatlakoztatására ad lehetőséget és az ellátásbiztonságot is növeli új energiatárolójával az E.ON Hungária Csoport. A Soroksárra telepítendő akkumulátoros energiatároló mintegy 350 lakossági napelemes rendszer által megtermelt energiát, azaz 6 MWh-t képes eltárolni. Ennyi energiával egy elektromos autó 43 ezer kilométert tudna megtenni, tehát kényelmesen körbe autózhatnánk vele az Egyenlítő mentén a Földet.

A soroksári energiatároló a környéken lévő napelemes rendszerek által termelt nagy mennyiségű energiát raktározza majd, lehetővé téve, hogy azt az ügyfelek ott és akkor használhassák fel, ahol és amikor arra szükség van. Létesítésével a hálózat stabilitása is javul, azaz kevesebb lesz a feszültségingadozásból eredő esetleges üzemszünet. Az energiatároló a MAVIR-nak nyújt támogatást: segítségével könnyebben fenntartható az áramhálózat egyensúlya. A beruházás hatékonyan támogatja Magyarország Nemzeti Energia- és Klímatervében foglalt célok elérését is, illeszkedik az ország közép- és hosszabb távú energiastratégiájához, hozzájárul a klímaválság megelőzéséhez, illetve a társadalom és a gazdaság versenyképességének, klímakrízissel szembeni ellenállóképességének növeléséhez.

Az RRF-6.5.1-23-2024-00005 azonosító számú, „Hálózati Energiatárolók Telepítése az E.ON Energiatároló Kft. Számára (HETES projekt)” elnevezésű beruházás teljes költsége 784 millió 520 ezer forint, ami részben a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) pénzügyi forrásainak felhasználásával, 337 millió 500 ezer forintos, vissza nem térítendő Európai Uniós forrásból, részben pedig az E.ON saját finanszírozásából valósul meg. Az új soroksári energiatároló 2025 novemberére készül el.

(X)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek