A gépen maradt a csörlőkötél – videó!

iho/repülés   ·   2012.06.24. 22:52
bici_cim

Bajkó Erika, a Közlekedésbiztonsági Szervezet szóvivője az MTI-nek elmondta, eddigi információik szerint a baleset azután következett be, hogy egy felszálló vitorlázógép csörlőkötele – eddig ismeretlen okból – nem oldott le. A pilóta, ezt észlelve úgy döntött, hogy visszafordul, de közben elszakított egy elektromos vezetéket. A balesetet követően a gép leszállt, a Közlekedésbiztonsági Szervezet tudomása szerint személyi sérülés nem történt.

A Bocian típusú kétkormányos vitorlázógép Hármashatárhegyen<br>(fotó: Nitsch György)

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerint a csörlőkötél egy nagy- és egy kisfeszültségű vezetékre esett, az utóbbit el is szakította. Ez kisebb avar- és gaztüzeket okozott, valamint egy ház udvarán álló pajta teteje is meggyulladt, de a katasztrófavédelem munkatársai ezeket eloltották.

Az iho/hu értesülései szerint a gép, amelyen rajta maradt a kötél, Bocian típusú, lengyel gyártmányú kétkormányos volt. A Határhegyről kapott információ szerint mivel a Bocianba nem építettek rádiót, a földi jelzéseket a pilóták nem látták, tehát ezért nem voltak tisztában a helyzettel. Régebben ilyen esetekben rakétapisztollyal adtak le a starthelyről figyelmeztető lövést, de időközben hatóságilag megtiltották a rakétapisztoly használatát. A gép pilótái tehát nem is tudtak arról, hogy a Bocianon rajta maradt és a hasa alatt lóg a kötéldarab, ami aztán a pályára való süllyedéskor elakadt a vezetékekben.

Időközben megkaptuk Juhász Péter videóját az esetről:

Kapcsolódó hírek