A GYSEV aláírta a pályaműködtetési szerződést

MTI   ·   2012.02.07. 11:18

A magyar állam és a GYSEV Zrt. aláírta a 2015-ig szóló pályaműködtetési szerződést – közölte az kedden a vasúttársaság.

A dokumentumot Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Dávid Ilona, a GYSEV elnök-vezérigazgatója látta el kézjegyével – tájékoztatott közleményében Rázó László, a GYSEV szóvivője.

A szerződés értelmében az állam 2015-ig 426,6 kilométer pályaszakasz működtetésével bízza meg a vasúttársaságot. Egyben arra is kötelezettséget vállal, hogy a működtetés során a bevételekkel nem fedezett, indokolt költségeket megtéríti.

A szerződés szerint a költségtérítés mértékét évente határozzák meg a felek, a vasúttársaság ez alapján kapja a következő évben a szükséges állami forrásokat. A cég egyben kötelezettséget vállal arra, hogy az érintett pályaszakaszokat a szerződésben meghatározott elvárások szerint működteti.

A GYSEV Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint a szerződés aláírásával hosszú távon kiszámíthatóvá, tervezhetővé válik a cég finanszírozása.

„A GYSEV tavaly októbertől a meglévő szakaszok mellett újabb 214 kilométer vonal üzemeltetését kezdte meg. Ezért is fontos, hogy most hosszú távú szerződést kötöttünk az állammal. Igyekeztünk eddig is jó gazdái lenni a ránk bízott vasútvonalaknak, szeretnénk, ha ez a jövőben is így maradna” – mondta a közlemény szerint a szerződés aláírása után Dávid Ilona elnök-vezérigazgató.

A GYSEV Zrt. 2011 októberében kezdte meg az üzemeltetést a Rajka-Porpác-Szombathely, a Szombathely-Kőszeg, valamint a Szombathely-Zalaszentiván vonalakon, december 11-én pedig a személyszállítást is átvette a MÁV-tól.

Kapcsolódó hírek