A kalandor pópa újabb rekordja, ballonnal, hidegben...

iho   ·   2017.02.12. 13:45
cim

Ötvenöt óra tizennégy perc lett a hőlégballonozás új időtartamrekordja, aki pedig elállította: az orosz ortodox „pap-kalandor”, Fjodor Konyjuhov és társa, Iván Menyjajlo.

A rekordrepülésre a tízezer köbméteres ballonnal a jaroszlavli területen lévő Ribinszk város repülőteréről szálltak fel, Moszkvától 300 kilométerre északra, mint a startról készült videó is mutatja, rengeteg gázpalackkal felfegyverkezve. (Több más ballon társaságában történt a felszállás, de a kollégák nyilván hamarabb leszálltak...)

Egészen pontosan 1029 kilométert sodródtak Közép-Oroszország fölött, míg végül a szaratovi régióban, annak is a déli részén, a kazah határtól nem messze szálltak le, és a híradások szerint végig eléggé alacsonyan repültek, a maximális magasság eszerint mindössze 326 méter volt, a legnagyobb sebesség pedig 31 kilométer óránként.

A rekordrepülés és a sima leszállás után az első hírek szerint a két ballonpilóta boldogan, de kissé átfagyva ért földet, a leszállásuk részben összefüggött a második éjszaka közeledtével, de azzal is, hogy Kazahsztán felé fújta őket a szél.

(fotók: ruaviation.com)

Mint ismeretes, a hőlégballon nemigen irányítható, annak megfelelően repül, ahogy a légáramlatok mozgatják, a ballon fűtésével és a meleg levegő kiengedésével csak a magasságot lehet változtatni. A jelek szerint Konyjuhovék egyrészt a talaj menti szél szerint akartak repülni, másrészt nyilván nem akartak fölöslegesen gázt fogyasztani azzal, hogy túlságosan magasra emelkednek. Egyébként a hideg idő nyilván nagyon is kedvez a hosszú repülésnek, egyrészt mert ha a külső hőmérséklet alacsony, a ballonban lévő levegőt sem kell sokat melegíteni, hogy felhajtóerő keletkezzék. Másrészt a nyugodt téli időjárás közepette nemigen kell tartani az időjárás kockázataitól, a termikektől és a zivatarfelhőktől. A repülésről készült fotók mindegyikén látható, hogy csendes, hideg időben repülték végig a távot.

A korábbi időtartamrekordot egyébként két japán ballonos tartotta, tizenöt évvel ezelőtt ők is egy téli alkalommal, és sík terület fölött, Kanada és az Egyesült Államok légterében repülték a maguk 50,5 óráját.

Konyjuhov egyébként tavaly januárban már felállított egy új orosz rekordot, de az csak 32 óra 20 perc volt, most azonban egy éjszakát is végigrepültek. Még korábban, 2015-ben 19 órát sikerült a levegőben maradnia. Ennél is érdekesebb volt Konyjuhov tavalyi repülése,amikor elsőre sikerült ballonnal körberepülnie a déli féltekét, Ausztráliától Ausztráliáig, 11 nap alatt, ami azt jelenti, hogy két nappal megdöntötte Steve Fosset régi rekordját.

Gyaníthatóan azért nem lett ez az időtartamrekord is egyben, mert Fossetéhez hasonlóan az ő ballonja is hibrid volt, vagyis a gázzal melegített levegő mellett egy a ballonon belül kialakított, héliummal töltött tartály emelte a magasba a szerkezetet.

A most 66 éves férfiút 2010-ben szentelték pappá, kétszer járt a Mount Everesten, evezős csónakkal kelt át az Atlanti- illetve később a Csendes-óceánon és gyalog, illetve sítalpakon szelte át Grönlandot. Legújabb terve, a következő kaland helyszíne ismét Ausztrália lesz, a kontinenst teveháton akarja átszelni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek