A külföldi rendszám és az emberi jogok

MTI   ·   2012.02.29. 11:03

Törvénymódosítás kezdeményezésére kérte fel a kormányt a külföldi rendszámmal ellátott járművek belföldi üzemeltetésére és használatára vonatkozó jogszabályi rendelkezések kapcsán az alapvető jogok biztosa – közölte az ombudsman hivatala.

Szabó Máté, aki több panaszbeadvány alapján indított vizsgálatot, megállapította: a vonatkozó jogszabályi rendelkezések alkalmasak arra, hogy sértsék a tulajdonhoz, a szabad mozgáshoz és a tartózkodási hely szabad megválasztásához való jogot, s közvetlenül veszélyeztessék a tisztességes eljárás jogát.

Az alapvető jogok biztosa szerint a jogszabályi rendelkezés nincs arányban a regisztrációs adó elkerülésének megakadályozását célzó jogalkotói szándékkal.

A tavaly elfogadott rendelkezés értelmében belföldi üzembentartó, tulajdonos, illetve magyarországi lakóhellyel rendelkező járművezető Magyarország területén nem jogosult külföldi rendszámú gépjárművet vezetni. A jogszabályban meghatározott mentességek meglétét magánokirattal vagy közokirattal kell igazolni.

Kapcsolódó hírek