A módváltásban érintett regionális vonalakon is változik a menetrend

Mávinform   ·   2023.12.06. 14:10
vonatpótlás

A MÁV–Volán-csoport célja az, hogy a vonatokhoz való csatlakozások kedvezőbbek legyenek, illetve a vasúttársaság és a Volánbusz integrációjából következő előnyöket még hatékonyabban ki lehessen használni az érintett térségek közlekedésében. 

Menetrendi változások december tizedikétől az augusztus elsejével vonatról autóbuszozásra áttért mellékvonalakon :

  • 38-as számú NagyatádSomogyszob vonal. A Nagyatádról 22:26-kor induló 38958-as számú vonathelyettesítő autóbuszjárat megszűnik, a többi változatlan menetrenddel közlekedik. A Nagyatádról 22:30-kor Somogyszobra közlekedő menetrendszerinti autóbuszjárat december 10-től már hétvégéken is, ezáltal mindennap közlekedik.
  • 47-es számú Dombóvár–Komló vonal. A vonathelyettesítő járatok a jelenlegi közúti vonalvezetéstől eltérő, rövidebb útvonalon, Magyarhertelend és Godisa vasútállomások érintése nélkül közlekednek kétóránként. Ezekkel a gyorsabb járatokkal egyrészt a korábbi vasúti menetidőkhöz közelíthető az autóbuszok menetideje, másrészt Dombóváron lehetővé válik a csatlakozás a Mecsek Intercitykhez Budapest felé és vissza. Magyarhertelend és Godisa településeket a menetrendszerinti Volánbusz járatok szolgálják ki. A jelenlegi hajnali, 4:31-kor induló Dombóvár és Komló, valamint esti, 20:36-kor induló Komló és Dombóvár közötti vonat helyettesítő járat megszűnik.
  • 78-as számú Balassagyarmat–Ipolytarnóc vonal. Változatlanul napi négy pár helyettesítő járat közlekedik, Balassagyarmaton a azonban Dózsa György utcai buszmegállóban is megállnak. Emiatt két perccel változik az ipolytarnóci indulás és érkezés.
  • 89-es számú Miskolc–Tiszaújváros vasútvonal. A vonathelyettesítő járatok rövidebb viszonylatban, Nyékládháza és Tiszaújváros között közlekednek december 10-től. Nyékládházán a füzesabonyi csatlakozásokhoz igazodva reggelenként egyedi, utána kétórás ütemes menetrend szerint járnak. A buszok Nyékládházán csatlakoznak az új fővonali menetrend szerint közlekedő vonatokhoz, amelyek napközben Nyékládházáról Füzesabonyba óra 33 perckor, Miskolcra pedig óra 13 perckor indulnak. Tiszaújvárosban a vasútállomás előtt kialakított ideiglenes autóbusz-megállóhely helyett az autóbuszállomás lesz a helyettesítőbuszok kiindulási és végállomása, éppen ezért a tiszaújvárosi vasútállomás pénztára menetrendváltásig, december 9-éig tart nyitva.
  • 98-as számú Abaújszántó–Hidasnémeti vonal. Az Abaújszántóról 9:02-kor és a Hidasnémetiből 10:07-kor induló vonathelyettesítő járatok (35242, 35245) megmaradnak. Ugyanakkor kedvezőbb helyen, Abaújszántó Piactér buszmegállóból indulnak, illetve odáig közlekednek. Továbbra is megoldott a csatlakozás a vonatokhoz a Mezőgazdasági Szakközépiskola megállóhelyen. A többi négy pár vonathelyettesítő járat megszűnik, a közlekedési társaság a meglévő menetrendszerinti buszjáratokkal teszi lehetővé az eljutást.
  • 103-as számú Karcag–Tiszafüred vonal. A vasútvonal mentén megfelelő számú, menetrendszerinti buszokkal lehetséges az utazás. Délelőttönként továbbra is közlekedik egy helyettesítő járatpár, továbbá a turisztikai szezonban, március 15-étől november 3-áig késő délutánonként is indul egy járatpár, mindkettő Tiszafüreden a Tisza-tó sebesvonathoz csatlakozik. (Március 15-étől május 20-éig és szeptember 7-étől november 3-áig szombat, vasárnap és ünnepnapokon, május 21-étől szeptember 1-jéig pedig naponta.) Egy délutáni, menetrendszerinti busz viszonylata hosszabb lesz: Karcag vasútállomástól közlekedik Tiszafüredig, további néhány buszjárat menetrendje pedig kis mértékben módosul.
  • 114-es számú Mátészalka–Csenger vonal. Egy vonathelyettesítő járatpár közlekedik továbbra is a délelőtti időszakban minden nap. A Mátészalkáról 9:03-kor és a Csengerről 10:03-kor induló helyettesítőbusz menetrendje változatlan marad. A másik járatpár helyett a menetrendszerinti buszok indulnak. A korábbi Csenger–Debrecen viszonylatú, vonathelyettesítő buszként Csengerről 5:23-kor induló, majd Mátészalkáról 6:24-kor vonatként továbbinduló járat (36229) december 10-étől csak Mátészalka és Debrecen között fog közlekedni 6327-es számú vonatként, a menetrendje nem változik Mátészalka es Debrecen között.
  • 121-es Mezőhegyes–Újszeged vonal, 125-ös számú Mezőhegyes–Battonya vonal. Egy Battonyáról kilenckor induló vonathelyettesítő járat Battonya–Mezőhegyes–Szeged között, illetve egy Szeged autóbuszállomásról 11:35-kor Mezőhegyesre közlekedik december 10-étől. Mindkettő érinti Makón és Szegeden az autóbuszállomást. A Battonya és Mezőhegyes közötti vonathelyettesítő járatok helyett a menetrendszerinti buszokkal lehet utazni, emiatt egyes járatok menetrendje kis mértékben módosul december 10-étől: a Battonyáról Mezőhegyesre munkanapokon 4:55-kor induló 4955/562-es számú buszjárat öt perccel korábban, és minden nap közlekedik, ezáltal a Mezőhegyes vasútállomásról 5:30-kor Mezőtúrra induló vonathoz (37329) továbbra is megmarad az átszállási kapcsolat.
  • 146-os számú Lakitelek–Kunszentmárton vonal. Az öt vonathelyettesítő járatból a négy délutáni és esti helyett menetrendszerinti buszok járnak majd. Kunszentmártonból a reggeli helyettesítőjárat (37219) továbbra is közlekedik, 5:20-kor indul. Egyes buszjáratok menetrendje kismértékben módosul, valamint több Kunszentmárton és Tiszaug közötti járat viszonylata meghosszabbodik Lakitelekig.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek