A Reblaus Expressz utolsó útja?

Fritz Gergely   ·   2012.10.26. 19:00
IMG_0841k_kiskep

A hírek szerint október 28-án lehet utoljára utazni az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) Retz–Drosendorf közötti élményvasútján. A vonal Alsó-Ausztriában (Niederösterreich) található a cseh határ közelében. A Thaya folyó mellett fekő Drosendorf mintegy 110 kilométerre fekszik Bécstől. A vonalon tavasztól késő őszig hétvégén és ünnepnapokon kanyargó Reblaus Expressz útja változatos tájakon, szőlőhegyek között, szántóföldek és kis tavak mellett vezet. A vasútvonal a környék számos látnivalója és kikapcsolódási lehetőségei miatt temérdek turistát vonzott és a vasútbarátok számára is kínált érdekességeket. A szerelvényeket nosztalgiajárművek vontatták, többek között az oly népszerű osztrák 2143-as sorozatú mozdonyok.

Szőlőtőkék mellett vezet az élményvasút útja Retznél<br>A képre kattintva fotógalériánkat tekinthetik meg<br>(fotók: Andreas Bayer)

Az idei szezonban október 28-án lesz az utolsó üzemnap, azonban a hírek szerint jövő tavasszal már nem indul újra a közlekedés. Ezzel egy 85 éves történet ér véget, az osztrák államvasút szerelvényei ugyanis 1921-től 1939-ig, majd 1945-től napjainkig közlekedtek a szóban forgó vonalon. A rendszeres személyforgalom 2001. június 10-én szűnt meg, Retz és Drosendorf között ezután kezdődött a nosztalgiaközlekedés. A jövő jelenleg még rendkívül bizonytalan. A következő évben vagy magánvasút próbálkozik meg kirándulóvonat beindításával, ellenkező esetben a körülbelül 40 kilométer hosszú vonalon a szezonális nosztalgiaközlekedés is megszűnik. Egy biztos: október 28-án még láthatunk ÖBB-járművet a Retz és Drosendorf közötti élményvasúton.

További információ és menetrend a www.reblaus-express.at oldalon érhető el.

Az ÖBB 2143 040 pályaszámú nosztalgiamozdonya Drosendorf állomáson október 21-én

Kapcsolódó hírek