A Saab megszerezte a ThyssenKrupp Marine Systems vállalatot

iho   ·   2014.06.30. 16:08

A védelmi és biztonsági profilú Saab megállapodást írt alá ThyssenKrupp Industrial Solutions-szal a ThyssenKrupp Marine Systems AB (TKMS AB, korábban Kockums) akvizíciójára vonatkozólag. A vételár 340 millió svéd korona. Ez a lépés tovább erősíti a Saab státuszát a katonai rendszerek széleskörű beszállítójaként.

 

2014 áprilisában a Saab és a ThyssenKrupp Industrial Solutions AG nem kötelező jellegű gazdasági megállapodást írt alá a svéd TKMS hajógyár akvizíciójára vonatkozólag. A felek most megállapodtak a Karlskronában, Malmőben és Muskőben működő TKMS AB akvizíciójáról.

A vételár 340 millió svéd korona és az akvizíciót a vállalt meglévő forrásaiból finanszírozza. A tranzakció várhatóan a Saab nem anyagi jellegű éves eredményét fogja befolyásoljni a 2014-es évben. A TKMS AB-t a Saab Biztonsági és Védelmi Megoldásokért felelős részlegébe integrálják.

„Nagyon várjuk a Kockums vállalatot és annak munkatársait. A mostani akvizíció egy új korszak kezdetét jelenti a Kockums figyelemre méltó történetében. A vállalat munkatársainak tudása egyedülálló a tengeralattjárók fejlesztése és gyártása területén és ez erősíteni fogja a Saabot”, mondta Håkan Buskhe, a Saab elnök vezérigazgatója.

„Rövidesen elkezdődik az integráció és a fejlesztés, amelynek célja, hogy a gyártás elérje a teljes kapacitását. Fontos, hogy megteremtsük az összhangot a Saab működő haditengerészeti üzletágával. Ez a folyamat eltart egy ideig, ugyanakkor ezzel egy időben megkezdjük a fejlesztések, és karbantartási szolgáltatások szállítását, valamint elindítjuk a gyártást a svéd piac számára”, mondta Gunilla Fransson a Biztonsági és Védelmi Megoldások üzletágának vezetője.

A TKMS AB haditengerészeti rendszereket – például tengeralattjárókat és felszíni hajókat - tervez, épít, valamint karbantart. További sikertermékei közé tartoznak a Stirling technológiára épülő levegőtől független meghajtó rendszerek (Air Independent Propulsion) és a tengeralattjáró mentő járművek. A vállalat alkalmazottainak száma körülbelül 900 fő és Svédország mellett Ausztrália és Szingapúr haditengerészete számára is szállít termékeket, valamint rendszereket.  A 2012/2013-as pénzügyi évben a vállalat bejelentett értékesítése körülbelül 1,7 milliárd svéd korona volt (2011/2012-ben 1,9 milliárd svéd korona) és a működési bevételének összege körülbelül 34 millió svéd koronát tett ki (2011/2012-ben 13 millió svéd korona).

A tranzakció a ThyssenKrupp Group elnökségének, valamint felügyeleti szerveinek és a Svéd Versenyhivatalnak a jóváhagyására vár. A jóváhagyás várhatóan 2014 júliusában megtörténik és ezt követően a TKMS AB átvétele lezárul.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek