A százéves pécsi villamos

iho   ·   2013.10.17. 06:30
00

A magyarországi közúti vasúti üzemek eme érdekes emlékét most akár a nosztalgiázni vágyók, akár a közlekedéstörténet iránt érdeklődő fiatalabb korosztály is több szemszögből ismerheti meg október 20-án.

A Magyar Villamosvasút-történeti Egyesület (Mavite) és a Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesület (PTKE) tagjai bemutatási célra felújították az 1031-es pályaszámú budapesti villamos motorkocsit, és Pécsett, az egykori fővonal mentén, a Ferencesek utcájában kiállítják, hogy a járókelőket egy éven át emlékeztesse a centenáriumra.

A 1031-es még az Északi Járműjavítóban, 2011. május 31-én<br>(fotó: Kemsei Zoltán)

A kiállított motorkocsit a BKV 1983. november 25-én selejtezte, ám a szétvágástól Badó Péter megmentette. A villamos a kilencvenes években sörözőként működött a Kőbánya-Kispest autóbusz végállomás mellett, majd 2001-től használaton kívül állt az Üllői út egyik parkolójában. A MaViTE 2007-ben vásárolta meg a kocsit felújítás és kiállítás céljából. Pécsi bemutatkozása a PTKE áldozatos munkájának köszönhető.

A Városi Tömegközlekedés Történeti Egyesület (VTTE) az évforduló tiszteletére megjelenteti a VTTE közlekedéstörténeti füzetetek sorozat következő, „A pécsi villamosvasút története” című, korabeli fotókkal gazdagon illusztrált kiadványát, továbbá közös sétát szervez a pécsi belvárosból az egykori nyomvonal mentén, a kocsiszín megmaradt épületéig. A közös séta október 20-án, 10:30 órakor, a kiállított villamos mellől indul.

Pótkocsis szerelvény a Széchenyi téren (forrás: fortepan/a VÁTI Építésügyi Dokumentációs és Információs Központ Tervtára)

„Az akkori polgármester, Nendtvich Andor teljes mellszélességgel kiállt a villamosvonalak megépítése mellett, és előnyös szerződést kötött a Pécsi Villamossági Rt.-vel, ennek nyomán a kereskedelmi miniszter 1913. július 10-én kiadta az engedélyokiratot, s még ez év szeptember 19-én, mint legelső próbajárat, közlekedhetett a 3. számú motorkocsi. A közforgalmú közlekedés végül 1913. október 20-án indult meg.”
(Részlet a VTTE kiadványából)

A szervező egyesületek nagy szeretettel várják az érdeklődőket és a megemlékezni vágyókat.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek