A Titanic áldozataira emlékezett Southampton

MTI   ·   2012.04.10. 19:04

A Titanic áldozataira emlékezett kedden a dél-angliai Southampton, amelynek lakói közül több százan váltak a világ leghírhedtebb hajókatasztrófájának áldozatává. Az elsüllyeszthetetlennek kikiáltott, első és egyben utolsó útján mégis elsüllyedt Titanic éppen száz éve, 1912. április 10-én indult Southampton kikötőjéből. A városi tanács nyilvántartása szerint a hajó 897 fős legénységéből 714-en laktak Southamptonban. Az indulás után öt nappal bekövetkezett katasztrófában a személyzet 685 tagja halt meg, és közülük 538-nak volt Southamptonban bejegyzett lakcíme.

Ezzel a dél-angliai nagyváros szenvedte el messze a legnagyobb emberveszteséget a Titanic szerencsétlenségében.
Kedden a legénység odaveszett tagjainak számos hozzátartozója gyűlt össze a southamptoni kikötőben, és koszorúkat dobtak a tengerbe.

Ezután több száz gyermek vonult fel a város utcáin, korhű öltözetben, és mindegyikük a legénység egy-egy tagjának portréját tartotta a kezében. Az indulás századik évfordulóján múzeumot is avattak Southamptonban. A 15 millió font (5,3 milliárd forint) költséggel létrehozott SeaCity Museum a város és a tenger, illetve különös hangsúllyal a város és a Titanic kapcsolatát mutatja be.

A hajó – az addigi legnagyobb mozgó tárgy, amelyet emberi kéz alkotott – öt nappal a southamptoni indulás után, egy fagyos éjszakán szinte vakon nekirohant egy jéghegynek az Atlanti-óceán északi vizein, Újfundland partjaitól 600 kilométerre. A jéghegy által a Titanic oldalán hasított hosszú léken át pillalantok alatt több ezer tonna tengervíz zúdult a hajótérbe, a hajótest nem sokkal később kettétört, és a két hatalmas roncsdarab egymástól 600 méterre csapódott be 3800 méter mélyen a mederbe, a fedélzeten tartózkodó 2224 személy közül 1514-et magával rántva a hullámsírba.

Kapcsolódó hírek