A tüzes pokolból a hullámokig: az Orion érkezése, videó!

iho   ·   2014.12.26. 08:45
cim2

A NASA egy új felvételt tett közzé a december elején lezajlott, történelmi jelentőségű repülés legkritikusabb szakaszáról. Mint arról akkor beszámoltunk, a jövő bolygóközi űrhajójának első példánya, az Orion, sikeresen elstartolt Cape Canaveralról, majd néhány alacsonypályás fordulat után olyan magasságba emelkedett, a Földtől 5800 kilométerre, ahonnan szimulálhatta a Holdról való visszatérést.

Az űrhajónak egy rendkívül szűk csatornát kell eltalálnia a légkörbe való belépéskor, ha túl meredek szögben ér a légkörbe az irgalmatlan, 33 ezer kilométeres óránkénti sebességgel, akkor elég, ha túl lapos szögben, akkor elpattan és örökre elvész az űrben. A felvétel a sikeres érkezést, a repülés utolsó tíz percét örökíti meg. Az űrkabin a légkör felső rétegével találkozva felizzik, és ekkor kaptak választ a szakértők a kísérlet egyik legfontosabb kérdésére: vajon az új űrhajó új hővédő pajzsa megvédi-e a szerkezetet a 2000 celsius foknál nagyobb pokoli hőmérséklettől.

Nos a tízperces felvétel első szakaszában jól láthatjuk, ahogy a Föld felé zuhanó kabin körül felizzik a légkör, és a plazma fantasztikus fényjátékot produkál a zuhanó Orion mögött. Majd ahogy az űrhajó fokozatosan lassul, fokozatosan megszűnik a tűzpokol körülötte, de az űrhajó még továbbra is szabadesésben közelít az óceán felé. Ami öt perc körül nagyon érdekessé teszi ezt a részt, az a kis „pöffenések” látványa: az Orion apró orientációs rakéta-kormányai vezérlik a kapszulát a leszállás kijelölt körzete felé. (A repülés egyik fontos eredménye volt, hogy az űrhajó az irányítására elhasznált üzemanyagnak csak az egyharmadát használta el.)

Külön érdemes megfigyelni, ahogy az űr feketesége lassan a légkör kékjévé változik. Majd először a fékernyők bomlanak ki, végül a színpompás főernyők is, amelyek meglepően finoman engedik a vízre az űrhajót, miközben átélhetjük a felhőáttörés látványos pillanatait is.

Egyre több részlet kerül napvilágra a repülésről, amelynek teljes adatmennyiségét azonban több mint egy évig elemzik majd a NASA és a gyártó Lockheed szakemberei. Egy biztos, az első repülés szinte százszázalékig sikeres volt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek