A világ legnagyobb autóbuszgyártójával szövetkezett az Ikarus

iho/közút   ·   2024.03.31. 12:00
Yutong ZK5180A trolibusz Sanghajban, Kínában

Közös tenderen indul a magyar buszgyártó és a kínai Jütung konzorciuma.

A Budapesti Közlekedési Központ szóló és csuklós trolibuszokra kiírt tenderén induláshoz kötött egymással partneri megállapodást a 130 éves múltra visszatekintő magyar buszgyártó, az Ikarus, és a maga tíz százalékot meghaladó globális piaci részesedésével a világ legnagyobb buszgyártója, a Yutong Bus Co. Ltd., vagyis a Jütung.

A BKK jóvoltából „Trolibusz járműbeszerzés IV. ütem” elnevezéssel kiírt nyílt tárgyalásos közbeszerzési eljárás 2025–2027-től esedékes, és összesen 160 kisegítő akkumulátoros önjáró képességgel is felruházott csuklós és szóló trolibusz beszerzéséról szól. Az Ikarus a piacvezető Jütunggal kötött konzorciumi partnerség lehetővé teszi, hogy sikeres pályázat esetén az összehangolt erőforrásoknak köszönhetően a két buszgyártó hatékonyan működjön együtt a projekt megvalósítása érdekében.

Bár az Ikarus korábban trolibuszokat is gyártott Magyarországon, a BKK tenderén megfeleléshez szükség volt egy olyan nemzetközi partnerre, amelyiknek jelenleg is van a megfelelő trolibuszgyártási kapacitása – márpedig a csengcsoui székhelyű Jütung ilyen. A kínai gyártó egyébként nem csak hazájában produktív: gyártó, illetve összeszerelő üzemet működtet Venezuelában, Pakisztánban, buszait olyan országokba szállította, mint Franciaország, az Egyesült Királyság, Kazahsztán, Venezuela, Chile, Etiópia, Kuba, Dél-Afrika, Nigéria, Szingapúr, a Fülöp-szigetek, Ausztrália, Szaúd-Arábia és Bulgária (összesen pedig több mint százba…).

A társaság a lemodernebb műszaki eljárásokat alkalmazza a legnagyobb fokú környezetvédelem jegyében – gyártmányai nem King Long-féle elővárosi XMQ 6121G Kiskingák, vagy a távolsági XMQ 6127-ek, bár valljuk be, annyira azért nem voltak rossz járművek ezek sem, inkább a kínai termékekkel szembeni, tizenvalahány éve még erősen meglévő előítéletek rontottak a megítélésükön.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közút Autóbuszközlekedés

Ez a balkanyar most más volt, ünnepibb: újra lehetett fotózni egy negyvenöt évvel ezelőtt készült fotót Szegeden

iho/közút   ·   2024.04.29. 12:10

Az 5-ös vonalon a Bartók tér és Újszeged, Gyermekkórház között négy és fél évtizede indult el a trolibusz-közlekedés, elsőként a vidéki nagyvárosok között. Emlékjeggyel, emlékmatricával és egy emlékezetes szalagátvágós balkanyarral ünnepelte az évfordulót a Szegedi Közlekedési Társaság.