A világ metrói - madártávlatból

iho/vasút   ·   2018.07.15. 08:45
legifoto_london_metro_kislid

A leegyszerűsített metróhálózati térképek valóban segítik az eligazodást a mindennapi használat során, de valójában egyáltalán nem mutatják, mi történik a városok mélyében. Hosszú idő után pedig olyan sematikusan egyszerű kép alakulhat ki bennünk e térképek alapján az adott városról, hogy csak pislogunk, ha szembesülünk a valósággal.

A kezdetek: Arnorrian grafikája New Yorkról (képek forrása: citylab.com)

Néhány ráérő online-grafikus a valóság és az ikonikus hálózattérképek közötti szakadék bemutatására szánta el magát. Repülőgépek ablakaiból készült légifotókra hordja fel az adott város metróhálózatát, megmutatva ezek valós lenyomatát, kiterjedését, kapcsolatait. Igen, a kiterjedés is fontos, bizonyára sokan tűnődtek már ez azon, vajon a négy (három) vonalból álló budapesti séma miképpen érheti el majdnem a városhatárokat a metrókocsikban kifüggesztett térképen, miközben a valóságban tenyérnyi területet fed le a város közepén.

Az első ilyen rajz 2013-ban keltett feltűnést az internet népe körében, egy Arnorrian-nicknevű szerb grafikushoz köthetően. Nemrégiben egy magát Dadapp94-nicknév mögé rejtő francia egyetemi hallgató frissítette fel a törekvést, miután gépe felszállt a párizsi Charles de Gaulle-repülőtérről. Őt az ragadta meg, hogy az első látásra csak építmények struktúra nélküli halmazának tetsző látványokból a metróvonalak feltérképezése után strukturált rendszerek lesznek, amelyeken pontosan végig lehet követni a tömegek áramlásának útját.

Micsoda értelmetlen, önmagukba forduló hurkok Londonban!

Ezek az ábrák nyilvánvalóan sokkal szebbek, mint hasznosak, senki sem próbálhat ezek alapján átszállást tervezni Londonban, vagy New Yorkban, de segíthetnek kimozdulni abból a kényelmes, gondolkodást nem igénylő helyzetből, amibe a leegyszerűsítő, praktikus metrótérképek juttatták a városlakók többségét.

Párizs, hajtómű hátterében

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek