A Waberer's felvásárolhatja a Petrolsped többségi üzletrészét

MTI/iho   ·   2023.07.20. 08:50
00_waberer_petrolsped

Előzetes megállapodást írtak alá 51 százalék megszerzéséről.

Az előzetes megállapodás keretében a felek megegyeztek a vételárban és a főbb szerződéses feltételekben, amely a tranzakció zárásával, várhatóan 2023 utolsó negyedévében válik kötelező érvényűvé – közölte a Budapest Értéktőzsde honlapján.

A magyar tulajdonban lévő Petrolsped csoport Magyarország egyik vezető vasúti logisztikai szolgáltató társasága, amely – részben saját vasúti járművekkel – döntően Magyarország és Románia területére fókuszálva nyújt vasúti szállítmányozási szolgáltatásokat. A szlovák tulajdonosi hátterű Petrolsped két éve kiszállt az MMV Magyar Magánvasút Zrt.-ből, és önálló vasúti árufuvarozási tevékenységet végzett.

A BÉT honlapján megjelent közlemény szerint a Petrolsped 2022-es konszolidált árbevétele meghaladta a 21 milliárd forintot.

A Waberer's közölte, a bejelentett akvizícióval jelentősen fejleszti vasúti logisztikai képességeit, összhangban meghirdetett stratégiájával, hogy diverzifikálja szolgáltatási portfólióját. A társaság az ügylet sikeres zárásával beléphet azon speciális szállítmányozási szegmensbe, amely jelenleg döntően vasúti szolgáltatásokat vesz igénybe – például agrár- és építőipari termékek esetében –, valamint növeli felkészültségét az EU terveinek végrehajtására, miszerint a hosszútávú fuvarozási feladatokat minél nagyobb arányban vasút segítségével hajtsák végre.

A tranzakció lezárása 2023 utolsó negyedévében várható az átvilágítás sikeres teljesítése, valamint a versenyhatósági jóváhagyást követően.

A Petrolsped áprilisban jelentette be, hogy Szegeden, az egykori Rola-terminál helyén vasúti terminált alakít ki. Akkor arról írtunk, a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének közgyűlésén elmondták: a Petrolsped Szállítmányozási Kft. beruházásában épülő PSP Terminalon évente 60 ezer félpótkocsit rakodhatnak át vasútra, érdemben csökkentve ezáltal az észak–déli (M5), nyugat–déli (M1) irányú magyarországi tranzitforgalmat és az azzal járó környezeti terhelést. A teljes egészében a Petrolsped Szállítmányozási Kft. magánberuházásában, 200 millió forintos költséggel épülő terminál 2023 szeptemberében nyitja meg kapuit. A létesítmény alkalmas lesz félpótkocsik és konténerek vonatra rakodására is. A terminál intermodális csomóponti szerepet tölt majd be Nyugat-Európa és a Balkán között, a nyugat- és kelet-európai átrakókat fogja összekötni Szegeden keresztül elsősorban Szerbia, Románia, Bulgária, Görögország és Törökország közúti áruforgalmával.

A Waberer's International Nyrt. konszolidált IFRS szerinti árbevétele tavaly 675,9 millió euróra növekedett az előző évi 590,8 millió euróról. Az adózott eredmény ugyanebben az időszakban 23,1 millió euróról 16,2 millió euróra csökkent. A vállalat részvényeit 2017 óta jegyzik a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában, a papír szerdán 2070 forinton zárt, 2 százalékkal a hétfői záróár felett, értéke egy éven belül 1750 és 2310 forint között változott.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek