A Wabtecé lesz a GE Transportation fele

Joó Ferenc   ·   2018.05.28. 15:30
ge-wabtec-400

A General Electric tavaly novemberben jelentette be, hogy a cég karcsúsítása kapcsán a közlekedési üzletágukat is értékesíteni tervezik. Mostanra hagyták jóvá a GE Transportation és a Wabtec igazgatói, hogy a két cég közös leányvállalatot alapítson, amelyben a Wabtec többségi tulajdonos is lesz, meg nem is.

A Wabtec sok kisebb cég felvásárlása és saját üzleti egységek alapítása révén mára a földkerekség minden régiójában jelen van, mint vasúti járművek, a legkülönfélébb vasúti szoftverek és vasúti berendezések gyártója. Emellett a Wabtecnek az erőművi rendszerek gyártásában is nagy tapasztalata van. A cég kezdetei a Wabco (Westinghouse Air Brake Company) 1869-es megalapításáig nyúlnak vissza. Két évvel ezelőtt a Wabtec magába olvasztotta a francia Faiveley Transportot, így a világ egyik legnagyobb vasúti gyártójává nőtte ki magát.

Most a Wabtec egy önálló leányvállalatot fog létrehozni, amely majd egyesül a GE Transportationnel. Az új cég részvényeiből 49,9 százalékot tudhatnak majd magukénak a Wabtec részvényesei, 40,2 százalékot a General Electric részvényeinek tulajdonosai, a fennmaradó 9,9 százalék birtoklója pedig maga a GE lesz. A Wabtec mindezért 2,9 milliárd dollárt, azaz közel nyolcszázmilliárd forintot fizet a GE-nek, cserébe egy olyan cégre tesz szert, amelynél már az első évben nyolcmilliárd dollár bevételre számítanak. A Wabtec szerint az új felállás a cégcsoporton belül is új üzleti lehetőségeket nyit, mivel a nagyobb piaci lefedettség mellett a leányvállalatok egymás termékeihez is hozzáadott értéket tudnak biztosítani.

A jövőben a Wabtec a digitalizálásra kívánja fektetni a hangsúlyt, így például a GE Transportation digitális eszközeinek és a Wabtec eletromos berendezéseinek házasításával önvezető rendszereket és más fejlett megoldásokat szeretnének létrehozni. Emellett a GE Transportation jelenleg is ezernyolcszáz új dízelmozdony gyártására és ezer mozdony felújítására vonatkozó szerződéseket tudhat magáénak, így a Wabtec a vasúti járművek gyártása terén is az egyik legnagyobb óriás lesz.

A GE Transportation által gyártott dízelmozdony<br>(fotó: ge.com)

A Wabtec vezetésében annyi változás áll be, hogy a Faiveley korábbi vezetője kerül a tömegközlekedési eszközök alkatrészeit gyártó Transit szegmens élére, míg a Freight (áruszállítási) szegmens vezetője a GE Transportation korábbi elnöke lesz. Emellett a General Electric három független tagot is delegálhat a Wabtec igazgatóságába. A Freight szegmensen belül amúgy a mozdonyok, vagonok, biztosító berendezések, erőművi eszközök és ipari megoldások gyártása történik.

A teljes akvizíciós folyamat, amennyiben a Wabtec részvényesei és a hatóságok is minden lépésben jóváhagyják, jövő év elejére zárulhat. A GE Transportation részvényeinek az egyesülésre vonatkozó spekuláció előtti árából következtetve a cég értéke tízmilliárd dollár, körülbelül 2700 milliárd forint. Az új cégcsoportnak több mint ötven országban lesznek majd érdekeltségei. A cégcsoportszintű irányítás marad Pennsylvania államban, a Freight üzletág vezetése Chicagóban lesz, a Transit-szegmensé pedig Párizsban.

Nyitóképünk forrása a mainlinediesels.net: A GE TMLGE 004 (HHPI 29008) próbafutása látható Kijkhoef és Almelo között 2014. április 17-én (fotó: Henk Zwoferink)

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek