AA-részvények: mínusz 30 százalék!

iho/repülés   ·   2011.10.04. 16:26
AA_cim

Péntekhez képest 30 százalékkal esett az American Airlines részvényeinek árfolyama a New York-i tőzsdén, ami rendszerint a csődeljárás előjátéka. A légitársaság és anyavállalata, az AMR azonban még a tőzsdei zuhanás napján közleményben cáfolta a bankcsődről szóló híreszteléseket.

A Flightglobal összefoglalója kiemeli, hogy 2000 óta gyakorlatilag majd mindegyik nagy amerikai légitársaság túlesett a csődeljáráson, épp az AA kivételével, azonban a társaságnak a többiekénél magasabb működési költségekkel kellett számolnia, és most jó néhány alkalmazotti szakszervezettel folytat nehéz tárgyalásokat „költséghatékonyabb” kollektív szerződésekért.

Az American részvényeit pénteken 2,96 dolláron, míg hétfőn már két centtel két dollár alatt jegyezték. A zuhanás miatt fel is kellett függeszteni az American-papírok kereskedését. De a vállalat közleménye szerint a felfüggesztés csak olyan automatizmus, amit a részvények túlzott volatilitását kerülendő működtet a tőzsde.

Ugyanakkor az American gyenge pénzügyi teljesítménye már hónapok óta táptalaja a csődről szóló találgatásoknak – írja a Flightglobal. A vállalat bevételei ugyan csaknem öt százalékkal nőttek a második negyedévben, de az iparági átlag ehhez képest csaknem 9 százalék volt. A társaságnak idén 1,3 milliárd dollárnyi idén lejáró hitelállománnyal kell számolnia.

Az American elismeri, hogy komoly szerkezeti gondokkal küzd, ugyanakkor kéri a pénzvilág türelmét, hogy a a financiális partnerek várják meg, amíg a már elhatározott stratégiai változások meghozzák gyümölcsüket. A társaság mostantól elsősorban fővonalaira fókuszál, Dallas. Chicago, New York, Miami és Los Angeles hálózatában, és megújítja megállapodásait a Oneworld partnerekkel az atlanti és csendes-óceáni vonalakról.

Kapcsolódó hírek