Adományokat várnak, hogy megmenthessék őfelsége hadihajóját

iho/hajózás   ·   2023.07.16. 19:00
00_bronington_charles

Tíz hónapig a walesi herceg, azaz III. Károly volt a kapitánya, most a HMS Bronington félig elsüllyedve várja, hogy összejöjjön a pénz a kiemelésére, feljítására, majd a kiállítására. 

Döbbenetes, hogy a britek milyen jók értékmentésben: szinte semmit sem hagynak veszni, őrzik, féltik az őket a múltjukra emlékeztető relikviákat is. Egyebek mellett jelenleg a „Király saját hajója" megmentésén fáradoznak.  A portsmouthi haditengerészeti bázis már várja a kiérdemesült aknaszedő HMS Broningtont, ám a hetvenéves hadihajó nincs jó állapotban, a Liverpoollal szemben, a Mersey partján fekvő Birkenhead kikötőtjében léket kapott, és félig elsüllyedt. A közelmúltban búvárok merültek le, hogy felmérjék a hajótest állapotát – mindössze két kisebb lyukat fedeztek fel, ettől eltekintve az utolsó, a haditengerészetnél eltöltött aktív évében, 1988-ban a hazai felségvizeket ellenőrző HMS Bronington a helyreállítás szempontjából viszonylag jó állapotban van.

A Bronington hajógerincét 1951. május 30-án fektették le a yorkshire-i Beverley Cook, Welton és Gemmell hajógyárában. Két évvel később bocsájtották vízre, majd a végszerelését 1954 júniusában fejezték be. Érdekesség, hogy a fedélzet borítása mahagónifából készült. A hajót eredetileg egy Wrexham melletti faluról nevezték el, de néhány évre átkeresztelték HMS Humberre. Az évek során különböző haditengerészeti egységekben szolgált, 1958-tól ismét HMS Broningtonként.

III. Károly király (akkor Wales hercege) fregatthadnagyként 1976. február 9. és december 15. között volt a hajó kapitánya. Ugyanezen év november 14-én a londoni kikötőben tett látogatása során a hadihajót felkereste a királynő, az anyakirálynő, Fülöp herceg és a királyi család további nyolc tagja. Később Károly utódja, A. B. Gough korvetthadnagy parancsnoksága idején a HMS Bronington az Avon folyó torkolatában zátonyra futott.

Három és fél szolgálatban eltöltött évtized adatott meg a királyi hadihajónak: 1983-ban, a Földközi-tengerről hazavezényelték, és 1988-as leszereléséig Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország halászati határain járőrözött. Egy évvel később a Broningtont egy jótékonysági szervezet vásárolta meg azzal a céllal, hogy megőrizze és kiállítsa. Ez meg is történt, 1992-től tíz évig a manchesteri Salford Quays-ben volt látható. Ezt követően költözött át a birkenheadi Vittora dokkba, ahol gyorsan leromlott – különösen a fából készült fedélzet – állapota. A Bronington itt, kikötve süllyedt el 2016. március 18-án.

A HMS Bronington Trust – az említett jótékonysági szervezet – most újbóli erőfeszítéseket tesz a hajó megmentésére. Státuszából eredően a szervezet részesedhet az állami szerencsejáték bevételekből, de további mecénásokra is számítanak. A tervet már kidolgozták a kiérdemesült aknaszedő kiemelésére, helyreállítására és végül megőrzésére – becslések szerint a két évig tartó eljárás hozzávetőlegesen egymillió fontba kerül majd.

Az elképzelések szerint a „Király saját hajóját” a portsmouth-i tengerészeti múzeumban tennék közszemlére: ott, ahol Nelson-féle HMS Victory, az HMS Warrior és a Mary Rose is megtekinthető.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek