Afganisztán: nincs átrepülés!

iho/repülés   ·   2021.08.20. 15:00
01_afgan_legterhelyzet

Szigorított az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal: megtiltotta a hazai légitársaságok számára az átrepülést Afganisztán felett.

A háború sújtotta ország felett már eddig is csak erős korlátozásokkal haladhattak át az amerikai és számos európai ország utasszállító repülőgépei: ez a legtöbb esetben egyes légifolyosók kijelölését és minimális repülési magasságok betartását jelentette. A francia légügyi hatóságok pedig az afgán légtér elkerülését „tanácsolták” a francia légitársaságoknak.

A most bejelentett amerikai szigorítás gyakorlatilag Afganisztán egész légterét érinti, egyetlen, apró kivétellel: a Pakisztán és Tadzsikisztánt összekötő 22 kilométeres, északkeleti folyosó maradt nyitott az amerikai légitársaságok menetrend szerinti utasszállítóinak, illetve cargogépeinek. A zárás indoka a környéken felerősödött militáns tevékenység, mely az FAA értékelése szerint komoly veszélyt jelent a polgári légiközlekedés minden résztvevőjére. Emellett meglehetősen komoly zavarok keletkeztek a légiirányításban is, hiszen most az elsődleges feladat a Kabulban leszálló, majd onnan a kimenekítéseket végző katonai és bérelt polgári gépek biztonságának szavatolása. Megjegyzendő, hogy a nyugati erők távozása, majd Kabul elfoglalása után gyakorlatilag irányítás nélkül maradt az afgán légtér.

A speciális célú, előre engedélyeztetett kabuli járatokkal kapcsolatban az FAA azt javasolja: minél kevesebb időt töltsenek az afgán légtérben és lehetőség szerint kerüljék a 8000 méter alatti repülési magasságot – ez praktikusan azt jelenti, hogy közvetlenül Kabul felett kezdik meg a gépek a süllyedést, szűk köröket leírva.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek