Ahogy irodai környezetben védeni tudjuk a környezetet

iho   ·   2019.07.23. 03:19

(x)

Talán azonban még nem késő lassítani vagy éppen változtatni a negatív folyamaton. Eredményeket pedig csakis közösen tudunk elérni, ha a mindennapjai során mindenki megpróbál tenni egy keveset az ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében.

Mivel az időnk jelentős részét a munkahelyünkön töltjük, ezért hasznos lehet megvizsgálni azt is, hogy irodai környezetben milyen módon tudunk kevesebb kárt tenni a környezetünkben.

Használjuk megfontoltan az elektromos áramot és a nyomtatót is

Amennyire csak lehet, igyekezzünk spórolni az elektromos árammal. Például a teljesen üres helyiségekben, ahol épp nem tartózkodik senki, nyugodtan kapcsoljuk le a villanyt. Ha mi hagyjuk el utolsóként az irodát, akkor is győződjünk meg arról, hogy a nem szükséges elektromos készülékeket kikapcsoltuk.

Ugyanezen elvet követve bánjunk okosan a közös nyomtatóval. Sajnos mind a mai napig rengeteg felesleges papír termelődik azáltal, hogy minden apróságot kinyomtatunk. Gondolkodjunk másképp, és a „print” gomb megnyomása előtt fontoljuk meg, hogy az adott dokumentum tényleg csak nyomtatott formában használható-e.

Még egy hasznos tipp lehet, hogy a már nem használt papírok hátoldalát alkalmazhatjuk jegyzetelésre is.

Gyűjtsük szelektíven a hulladékot

Mielőtt bármit a szemeteskosárba dobunk, előtte nézzük meg, hogy van-e lehetőség az adott dolgot másféle módon felhasználni. Ezzel a fajta gondolkodással csökkenthetjük a felesleges pazarlást.

A szemetet gyűjtsük szelektív módon, és a munkatársainkat is buzdítsuk ugyanerre. Ezáltal lehetőséget biztosítunk annak az előremutató folyamatnak, hogy a hulladék egy része ismét hasznosítható legyen.

Tegyük le a voksunkat a hosszú használatra gyártott eszközök mellett

Amennyiben van lehetőségünk az üveg vagy a műanyag palackok és poharak közül választani, akkor döntsünk az üveg mellett, mert ez időtállóbb megoldás lesz. Ennek mentén célszerű törekednünk arra, hogy minél inkább leredukáljuk a műanyagok felhasználását.

Egyébként ez a fajta tudatosság nem igényel komolyabb erőfeszítést, mindössze némi tudatosságot, illetve a helyes döntések meghozatalát. Hogyha jó példával járunk el a munkatársak előtt, akkor idővel azt fogjuk tapasztalni, hogy szép lassan ők is csatlakozni fognak hozzánk.

A folyamat eredményeként pedig az egész szervezetben meghonosodhat a környezettudatos gondolkodás.

Kapcsolódó hírek