Ahol a repülés és az esztétikum találkozik

MTI/iho   ·   2024.02.13. 08:50
Róma-Fiumicino

Működésének ötvenedik évfordulóját ünnepelte az Aeroporti di Roma. A Mundys-csoporthoz tartozó cég Róma-Fiumicino Leonardo da Vinci és az ugyancsak római Ciampino GB Pastine repülőterének üzemeltetéséért felel. Születésnapi meglepetésként Giotto üvegalkotásait állították ki az egyes terminálon.

Szeptemberig csodálható meg Európa hatodik legforgalmasabb repülőtere középpontjában elhelyezett három alkotás. A XIV. században élt Giotto di Bondone firenzei festő, szobrász és építész, a korai reneszánsz, a trecento művészetének első jelentős alakja üvegre festett műveiről van szó, amelyek egyenesen a firenzei Santa Croce-bazilikából érkeztek a légikikötőbe. A Leonardo Da Vinci, vagy közkeletűbb nevén a fiumicinói repülőtéren (FCO) hagyománnyá vált, hogy művészeti kincseket állítanak ki. Tavaly a barokk szobrász, Gian Lorenzo Bernini Krisztust ábrázoló, Salvator Mundi című műalkotása volt látható. A repülőtéren áthaladó utasok közül hatmillióan álltak meg a szobornál.

„A római repülőtér kulturális névjegynek is számít, mely elsőként fogadja a világ minden részéből érkező látogatókat” – hangoztatta Vincenzo Annunziata, a repülőteret működtető cég, az Aeroporti di Roma (ADR) elnöke.

Az ötvenedik születésnap alkalmából bemutatták a repülőtér új grafikai arculatát, logóját is.

A reptér új logója

Az ünnepségre videóüzenetet küldött Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsa tiszteletbeli elnöke. Emlékeztetett, hogy a római repülőtér kapu lesz a zarándokoknak is, akiket a 2025-re meghirdetett jubileumi szent évben várnak. Az eseményen részt vevő Matteo Piantedosi belügyminiszter arról beszélt, hogy a római repülőtér Olaszország és Európa egyik legnagyobb belépési pontja, ezért kiemelt biztonsági figyelmet is igényel.

A légikikötő 1961-ben nyílt meg, de akkor még csak két futópályája volt. Felvirágzása 1974-ben kezdődött a repülőtér üzemeltetésével megbízott társaság megalakításával. Amíg a hetvenes évek derekán tízmillió körüli volt az utasok éves száma, addig tavaly a forgalma elérte a 44,4 millió utast. Jelenleg mintegy száz légitársaság a világ hetven országának kétszázharminc célállomásra repül Rómából. Kitűzött cél, hogy a repülőtér évente kilencvenmillió utast tudjon fogadni. A Covid-19-járvány utáni gazdasági-infrastrukturális beruházások sorát a római repülőtéren kezdték a légikikötő bővítésével: az utóbbi években huszonhárom új kaput építettek ki. A kereskedelmi terület a repülőtéren harmincezer négyzetméterre nőtt.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek