Air China: öt Boeing-óriás fix megrendelésre

iho/repülés   ·   2012.09.15. 08:00
cim3

A korábbi szándéknyilatkozat szerződésbe fordult: a Boeing weboldalán immár a fix megrendelések táblázatába került az Air China légitársaság öt 747-8i típusú gépe, a Jumbo Jet új verziójának utasszállító változata.

Az üzlet értéke 1,7 milliárd dollár, és noha korábban komoly engedményeket emlegettek a szándéknyilatkozat kapcsán, a Boeing szerint a gépekre a meghirdetett listaáron szerződtek. Az öt óriásgépet 2014-ben és 2015-ben veheti át a pekingi székhelyű légitársaság.

Az üzletről először 2011 márciusában lehetett hallani, egy hónappal az új 747-es változat kigördülése után. A kínai vevő jelentkezése némiképp érthetővé tette az első gép szokatlan színezését: miközben az első teherszállító a szokásos kék-fehér Boeing-arculatot viselte, addig az utasszállító protopéldányt a Boeing magyarázata szerint a napfelkelte színeire festették, ezek a színek a Boeing megjegyzése szerint „kulcsvevőik”, vagyis a kínaiak számára a szerencsét és a prosperitást szimbolizálják.

Az Air China a Star szövetség tagja, a Flightglobal néhány hónapja készült összesítése szerint 279 géppel repül, 81 gépre van fix megrendelése, közülük kilenc 747-400-asra: nem lehetetlen, hogy ezek közül változtatott a társaság ötöt az új 8i változatra, egyébként márciusban, a szándéknyilatkozat aláírásakor a légitársaság jelezte, lehet, hogy több ilyen gépet is vásárol majd.

A flotta rendkívül vegyes, mind a keskeny, mind a szélestörzsű gépparkban ott vannak az Airbus és a Boeing típusai, a megrendelt példányok listáján pedig tíz Airbus A350-es és 15 Boeing 787 Dreamliner szerepel.

Kapcsolódó hírek