Air France–KLM: rekord bevétel 2022 utolsó negyedévében, áprilisra visszafizetik a Covid-hitelt is

iho/repülés   ·   2023.02.21. 12:00
00_af_klm

Az Air France–KLM Csoport tavaly 26 milliárd 300 millió euró árbevétellel zárta, ami 84 százalékkal több az egy évvel korábbihoz képest.

Az adózás előtti eredmény 3 milliárd 600 millió euró nyereséget mutatott, amely négyszerese a 2021-es szintnek. Ezek után a vállalat működése ismét nyereségessé vált, az éves, adózás utáni eredmény a tavalyi 3 milliárd 200 millió eurós veszteség után 744 millió eurós nyereséget mutatott.

A vállalatcsoport tervei szerint idén áprilisra visszafizeti a francia és holland államtól a járvány ideje alatt kapott és még fennmaradó hitel teljes összegét. Az Air France–KLM Csoport légitársaságai – Air France, KLM, Transavia – 83 millió 300 ezer utast szállítottak, a járatok átlagos töltöttsége 84 százalék volt, 25 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Előrejelzésében a vállalat azzal számol, hogy az év egészében a járvány előtti szintre emelkedik a felkínált kapacitás, ugyanakkor a Transavia a 2019-es szinthez képest további 35 százalékkal növeli majd az elérhető ülőhelyek számát.

Benjamin Smith, az Air France–KLM Csoport vezérigazgatója az eredményekkel kapcsolatban azt mondta, a koronavírus omikron variánsának terjedése, az orosz–ukrán háború, az inflációs környezet és a nyári időszakban tapasztalt üzemelési nehézségek ellenére zárták nyereséggel az évet. „Emellett nagy figyelmet fordítottunk a cég átalakítására is, hogy erősebbé, ellenállóbbá tegyük a vállalatot, fenntarthatóbbá tettük a működést, folytatjuk a flottamodernizációt és a fenntartható kerozin vásárlását”.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Repülés Hajózás Nagyvasút Légiközlekedés Belvíz

Brüsszel döntött: 2040-ig el kell készülnie a Budapest–Bukarest NSV-nek

iho.hu   ·   2024.06.17. 11:45

Jóváhagyták a TEN-T transzeurópai közlekedési hálózat fejlesztésére vonatkozó új uniós rendeletet, benne a magyar és a román főváros közötti nagy sebességű vasút megépítésére vonatkozó passzust. A döntés végleges, a hálózatot három lépésben fejlesztik tökélyre, a végső határidő 2050.