Airshow és/vagy dolce vita

Kelecsényi Krisztián   ·   2014.07.04. 10:00
cim

Június utolsó hétvégéjén, akik Róma és környékéről a hőség elöl menekülve Ostia tengerpartjára érkeztek, nem mindennapi látványban volt részük. Lezárták a tengerparti főút jelentős részét. Sátrakat, pavilonokat építettek, ahol minden repüléssel kapcsolatos relikvia, poszterektől, a makettekig, vagy komplett „G” ruháig kapható volt. Megjelentek a holland és a belga Demo Team standjai, és természetesen a hazai Regia Aeronautica, a Frecce Tricolori, valamint különféle sportrepülő egyesületek építményei. Néhány könnyűhelikopter, és Extra 330LX mock up, valamint Eurofighter szimulátor is megtalálható volt. Az avatatlan szemeknek is világossá vált, hogy itt bizony egy repülőnap bontakozik ki.

2009 óta minden évben az olasz csizma tengerparti városai közül több helyen rendeznek repülőnapokat. Ezek közül az egyik nemzetközi rendezvény, a többin általában a hazai repülőélet kiválóságai vesznek részt. Lido di Ostia partjainál hivatalos nevén a Római Nemzetközi Repülő Bemutatót tartották meg szombaton és vasárnap. Pénteken is gyakoroltak a résztvevők, ekkor is szépszámú közönség tekintette meg a repüléseket.

Az olaszoknál olykor műrepülésre fogott Spartan<br>Klikkeljen a képre és nézze meg a szerző galériáját!

A hétvége két napjának programja közel azonos volt. Szombaton a franciák bemutatócsapata a Patrouille de France, vasárnap a spanyol Patrulla Aquila váltotta egymást, bár a gallok is beköszöntek vasárnap reggel egy szép áthúzással.

A hazai repülőnapoktól eltérően az Infinity Team tizenkét ultrakönnyű gépe, vagy a Freccére hajazó festésű Blue Circle formáció négy gépe bizony profikat megszégyenítő bemutatót tartott. Az Old Timereket egy Boeing Stearman képviselte. Az Olasz Jak Klub (igen van ilyen) négy gépes formációja, lepipált néhány nagyobb nevű Jak csapatot látványban.

Movitok finom tánca

A várva várt bemutatókat természetesen a katonai gépekkel repülték. Magyar Gripen nem volt a légtérben, bár régebben ék-felségjelű Fulcrum, illetve MiHu is eljutott a római repülőnapra. MiG-29 ennek ellenére volt, piros-fehér kockás felségjellel. A malborki alakulat vadásza mellett  belga és a holland F-16 Viperek fordulóztak a levegőben. Amíg régebben a németalföldi zsenik voltak az F-16 legjobb zsokéi, tavalyi és idei bemutatójuknál a belgák összeszedettebben repültek. A holland sárkányfestésű gépet, visszafestették légifölény szürkére és az új festés még nem készült el, így szériafestésűvel tartottak bemutatót.

F-18-as is volt a levegőben, a svájci légierő jóvoltából. Igen, nem F/A-18, mivel a helvétek csak vadászgépként használják a többfeladatú madarat. Sajnos vasárnap a szél miatt nem engedélyezték az infracsapdák használatát.

Pelican zászlóval és egyéb csüngő tartozékokkal

A hazaiak is bevetették harci gépeiket. Az AMX könnyű csapásmérő, a Tornado IDS támadógép, az EF2000 mellett C-27 Spartan, ATR-42 (vámőrség), valamint A-139, AB-412 helikopterek, és a H3H Pelican forgószárnyas vízreszállása színesítette a bemutatót. A légtérben egy A319 utasszállító is megjelent, több áthúzással, kísérete a Frecce két Aermacchi MB.339A/PAN gépével. A hangos repüléseket üdítően megtörte két Fournier Motoros vitorlázó virtuóz bemutatója. A repülőnapokat természetesen a Frecce Tricolori zárta, nagy olasz nemzeti érzéssel.

Ez utóbbihoz hozzá kell tenni, hogy általában egymillióra teszik a nézők számát. Nos bár tényleg legalább ennyien vannak a parton, de körülbelül tíz százalékuk nézte végig a repülőnapot, a legtöbben az éltes matrónáktól a fiatal lányokig, és sok-sok adrenalintól tele srácig, inkább fürdött, labdázott, olvasott és sok minden mást csinált az égre bámulás helyett.

A spanyol kötelék az olasz tengerpart felett

Amikor a taljánok repültek, különösen a bemutató kötelékük, és Pavarotti valamint az olasz himnusz hangzott a hangszórókból, akkor viszont a déli vérmérsékletnek megfelelő ováció kísérte a produkciókat.

Összegezve, aki szét akar sülni, a fák nélküli sok tízezer napernyővel elég drága strandokkal teli partvidéken, egy kicsit ellenfényes repülőnapon, de ugyanakkor imádja a repülést, az olasz konyhát, a dolce vitát, annak meg kell tekintenie egyszer ezt a repülőshow-t.

Áthúz az AMX

Ugyanakkor hasonló élményben lesz része Jesoloban rendezett repülőnapon is, amely olcsóbb, közelebb van hazánkhoz, a tengerpartja is emberibb, több a fa, kevesebb a magánstrand és ugyanolyan kedvesek az emberek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek