Ájult Alaska-pilóták

iho/repülés   ·   2013.02.04. 13:39

Két hasonló pilótaájulás történt az elmúlt hetekben az USA nyugati partvidékén működő Alaska Airlines gépein – adja hírül az Avweb repülési portál.

Csütörtökön egy Los Angeles–Seattle járatot repülő 737-es 116 emberrel a fedélzeten sürgősséggel kért leszállást Portlandben. A társaságnál már 28 éve repülő kapitány épp, hogy felkelt a székéből – a gépet robotpilóta vezette – és kilépett a pilótafülkéből, amikor megszédült, és az utasok szeme láttára a padlóra esett. A 11 éve a társaságnál repülő másodpilóta átvette az irányítást, és egy orvos az utasok között a földet érésig gondozta a feltehetően vírusfertőzés miatt összeesett pilótát, a gép aztán új személyzettel indult tovább.

A másik incidens január 22-én történt a Seattle–Las Vegas járaton, a gépen ekkor 146-an voltak és a másodpilóta fél órával a leszállás előtt ájult el a székében. A kapitány vészhelyzetet jelentett és elsőbbséget kért a vegasi leszálláshoz, a gépet mentőautó várta és a pilótát kórházba vitték. Az ájulás okairól, a betegségről a légitársaság nem adott ki közleményt, de annyit tudni, hogy mindkét esetben érvényes egészségügyi engedélye volt a repülőgép-vezetőknek.

Kapcsolódó hírek