Aláírták a MÁV új esélyegyenlőségi tervét

iho.hu   ·   2018.11.16. 09:59
mav-eselyegyenloseg-400

A MÁV-csoport tudatos munkáltatóként kiemelt figyelmet fordít az esélyegyenlőség és az egyenlő bánásmód biztosítására – emelte ki Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója a vállalatcsoport idei esélyegyenlőségi konferenciáján, Kecskeméten. Az eseményen kormányzati szereplők és vállalati vezetők adtak tájékoztatást a témában, valamint az érdekképviseletek képviselőivel közösen aláírták a vállalat csoportszintű esélyegyenlőségi tervét. A MÁV-csoport minden vállalata azonos feltételeket fogadott el az esélyegyenlőségi tervben.

Az esélyegyenlőségi terv aláírása után megkezdődik az egyes munkáltatóknál a cselekvési tervek kialakítása, majd az abban foglalt elvek átültetése a gyakorlatba. Ennek alapján külön szakértő testületeket hoznak létre és a saját specialitásaiknak megfelelően fognak cselekvési terveket kialakítani. A MÁV Szolgáltató Központnál például már működik a megváltozott munkaképességű munkatársak foglalkoztatása.

Homolya Róbert elmondta, hogy a konferenciával tudatosítani kívánják a vállalati esélyegyenlőség, az egyenlő bánásmód és a sokszínűség fontosságát. Mint fogalmazott az e téren egyre fokozódó társadalmi igényeknek való megfelelés követelménye számukra kettős: a mintegy harminchatezer munkatársuk és az évente szállított közel száznegyvenmillió utas érdekében egyaránt lépéseket kell tenniük. A MÁV-csoportnál túlsúlyban vannak a negyvenöt év feletti munkavállalók, akik számára védőhálót jelentő programot fognak kidolgozni.

Homolya Róbert elnök-vezérigazgató beszél a kecskeméti esélyegyenlőségi konferencián (fotó: OrientPress)

Az elnök-vezérigazgató fontosnak nevezte a fogyatékossággal élők és megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási lehetőségeinek növelését, akárcsak az orvosi követelmények alapján munkakörük ellátására alkalmatlanná válók részére egy másik munkakör biztosítását. Törekedniük kell továbbá arra is, hogy a nők számára a munka és a magánélet ideális egyensúlyba kerülhessen, miközben továbbra is biztosítani kell részükre a szakmai előrelépés lehetőségét.

A konferencián a MÁV Zrt. vezetői rámutattak, hogy az esélyegyenlőségi terv aláírása azt jelenti, hogy érintettek egyetértenek a dokumentum minden gondolatával és ennek megfelelően fognak cselekedni a jövőben is. Egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek önmaguk és kollégáik érzékenyítésére. Fontos, hogy fejlesztéseikhez a tervezéstől a megvalósításig mindig az akadálymentesítés és az egyenlő bánásmód biztosítása nézőpontjából közelítsenek.

Csépke András, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy már csak olyan járművek beszerzésére kerülhet sor, amelyek akadálymentesítettek, és bemutatta azt a fejlesztést is, melynek eredménye az IC+- kocsi. Az akadálymentesített multifunkcionális egység családok és kerekesszékek közlekedtetésére, valamint kerékpárok szállítására is alkalmas.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek