Alaposan megerősítik az orosz légierőt

iho   ·   2014.06.03. 17:00
cim

Meglehetősen impozáns az orosz légierő illetve légvédelem idei beszerzési listája, ami természetesen nyilván üzenet az ukrajnai történések miatt ellenséges külvilágnak arról, mennyire erősödik Moszkva hadereje.

Szu-35, többfeladatú harci gép

Még az év vége előtt a légierő modern gépeket, radarállomásokat és helikoptereket kap – közölte Igor Klimov ezredes, a haderőnem szóvivője. Az általa felsorolt típusok: Szuhoj Szu-34-es bombázók, többfeladatú Szu-30M és Szu 35S harci gépek, kiképzésre és könnyű támadóként egyaránt használható Jak-130-asok, Il-76MD-k, vagyis a jól ismert négyhajtóműves nehéz szállítógép modernizált kiadásban.

Szerepel még a listán az Antonov An-148-100-asa és a Tu-214-es mint utasszállító, ezeket feltehetően VIP-feladatokra szánják, illetve a Tupoljev kéthajtóművesnek van elektronikus feldeírítő változata is. Ami a forgószárnyasokat illeti, a Ka-52, a Mi-28N támadó helikopter, valamint a Mi-8AMTSh különleges erőket szállító, illetve Mi-35-ös harci és Ka-226-es könnyű szállító helikopter szerepel a beszerzési listán.

Szu-34, kétüléses nagyhatótávolásgú bombázó

A szóvivő csak a típusokat említette, és nem tett hozzá egyhez sem darabszámot, vagyis nem tudni, hogy a felsorolt eszközökből az év végéig hány gazdagítja az arzenált. Viszont hosszan sorolta az ezredes azokat a radarrendszereket, amelyekkel „országszerte” felszerelik az alakulatokat, ezek között szerepel nagy és közepes, illetve kismagasságú behatolók ellen használható védelmi rendszer.

Készül a modernizált IL-76-os, az MD-változat

Ugyancsak jelezte a szóvivő, hogy szeptemberben tartják a Vosztok-2014 fedőnevű nagy hadgyakorlatot, amelyen az egységek „stratégiai és taktikai tevékenységének összehangolására” helyezik a fő hangsúlyt.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek