Alitalia-Etihad: A frigy eldöntetett, menyegző csak később

iho   ·   2014.06.26. 17:40
cim

Megszületett a megegyezés arról, hogy az Etihad résztulajdonosa lesz az Alitalia olasz légitársaságnak, és az előzetes várakozásoknak megfelelően a cég 49 százalékát fogja megvásárolni.

A bejelentés ezen kívül azonban egyelőre nem közöl részleteket, csak annyit, hogy az akvizíció fő alapelveit és feltételeit sikerült rögzíteni, hogy ezek miből állnak, arra nem tér ki a közlemény.

Annyi azonban kiderül: hátra van még a tranzakciós dokumentumok elkészítése, a feltételrendszer végső lezárása, a hatósági engedély megszerzése és a részvényesek és társasági testületek végső hozzájárulása. Ezek a lépések még hónapokat vesznek igénybe, derül ki az Etihad és az Alitalia közleményéből.

Mindeközben az ATW online megjegyzi, az Alitalia igen sürgősen szorulna rá az Etihad pénzére, amivel becslések szerint 680 millió dolláros vételár formájában a társaság segítségére siet. Iparági megfigyelőkre hivatkozva a szakportál azt állítja, hogy a veszteségesen működő olasz cég, amely nem bírta felvenni a versenyt elsősorban a belső piacokon teljesen uralkodóvá vált low-cost cégekkel, nyár végére (ismét) kiüríti pénzügyi tartalékait, és ezen a jelek szerint a tavaly eldöntött és megkapott mentőinjekció sem segít.

Az Etihad a maga vásárlásos terjeszkedési politikája jegyében megfigyelők szerint azért is tartja értékesnek az olasz légitársaságot, mert annak útvonalhálózata, különösen a jól kihasznált dél-amerikai vonalak nagyon jól beleillenek az Öböl-menti társaság globális stratégiájába, és nem fedik a jelenlegi járatrendszerét.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek