Alitalia: mentőcsomag után mentőcsomag

iho   ·   2014.01.16. 15:45
cim4
Újabb kölcsönt kérhet hitelezőitől a 300 millió eurós (90 milliárdos) tőkeemelés után is a nehéz anyagi helyzetben lévő olasz Alitalia légitársaság. A lépésre akkor kerülhet sor, ha nem sikerül az üzleti tervben megfogalmazott célokat elérni – mondta Gabriele Del Torchio, a cég hétfői igazgatósági ülésén újraválasztott vezérigazgatója.

Az Alitaliának azért van szüksége az újabb forrásokra, hogy átszervezze hálózatát. A korábban a belföldi és regionális járatokra koncentráló légicég ezen a területen nehezen bírja a versenyt a diszkont légitársaságokkal és a nagy sebességű vonatokkal, ezért jövedelmezőbbé alakítaná hosszú távú járathálózatát.
Ebben az abu-dzabi székhelyű Etihad Airways lehet a partnere, amely egyes értesülések szerint akár 40 százalékos részesedést is szerezhet olasz riválisában. Erről Gabriele Del Torchio azt mondta, egyelőre puhatolózó tárgyalások voltak, és jelezte, az Air France/KLM-csoport is közölte, érdekelt lenne egy együttműködés kialakításában.

Mint arról az iho/repülés is beszámolt, a római Fiumicino repülőtérről üzemelő Alitalia 2013 októberében újra csődvédelmet kért, miután az év első felében 294 millió eurós veszteséget és egymilliárdos adósságot jelentett. Korábban 2009-ben, az akkor még állami tulajdonban lévő cég szintén csődvédelembe menekült, akkor olasz befektetők egy csoportja, és az Air France/KLM-csoport mentette meg az Alitaliát, cserébe a francia-holland társaság 25 százalékos részesedést szerzett az olasz cégben.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek