Állami utaztatások: vita a tender után

iho   ·   2013.02.15. 12:48

Nem fogadja el a Malév Air Tours a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) által szerdán lezárt, a „Nemzetközi utazásszervezések” kiemelt termékkörben indított központosított közbeszerzési eljárás eredményét, amely az IBUSZ-t, az OTP Travelt és a Weco utazási irodákat hozta ki nyertesnek – olvasható a Világgazdaságban.

Takács Péter ügyvezető igazgatótól megtudtuk, hogy beadták a vitarendezési kérelmüket, mert szerinte például a riválisok egyikének szolgáltatási árra vonatkozó ajánlata egyáltalan nem felel meg a reális piaci viszonyoknak.

A mostani ajánlatkérés két évre szól, a teljes utazási keretet pedig 8,4 milliárd forintban állapítják meg. Korábban 2,5 milliárd forintot különítettek el állami utazásra, majd ezt az összeget a 2011. december 6-tól 2013. február 15-ig tartó időszakra 3,5 milliárdra emelték. Azaz a mostani kiírás évente 30 százalékkal, napi 8 millióról 11,5 millió forintra emeli a keretösszeget.

Az utazási irodák kiválasztásának módja is megváltozott. A korábbi években az elbírálás során a foglalási díj vállalt mértéke 40, míg a kedvezmények mértéke 60 százalékos súllyal esett a latba, amikor a pályázókat összehasonlították. A tavaly december 5-i kiírásban azonban a pontozás során 50 százalékos súllyal vették figyelembe a foglalási díj mértékét, 50 százalékban pedig arra lehet pontokat kapni, hogy az utazásszervezőnek hány irodája működik.

A Weco a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal nyilvántartása szerint mindössze 3 telephellyel bír, míg a Malév Air Tours 11 telephelye közül több fogászatként működik, aminek köze lehet ahhoz, hogy a cég tulajdonosa a Magyar Fogászati Turizmus Szervező Kft.

Kapcsolódó hírek