Allison: lassan a buszokból tankolhatunk, annyira kevés üzemanyaggal járnak

iho/közút   ·   2015.05.09. 13:45
xfe00

Az Allison Transmission Holdings olyan új sebességváltó-szériát mutatott be, amely a buszok üzemanyag-takarékos működésre irányuló technológiáinak legfrissebb fejlesztéseit tartalmazza. Az xFE névre keresztelt alkalmazással (extra Fuel Economy) a buszok automata sebességváltói a cég FuelSense elemeivel elért fogyasztás-csökkentésén kívül, további hét százalékos üzemanyag megtakarítást mutatnak.

– A hibrid termékeinket nem számítva az xFE-modellek testesítik meg jelenleg a cégünk által kínált legjobb üzemanyag-hatékonysággal rendelkező technológiát – mondta Lawrence Love, az Allison Transmission globális marketing igazgatója. – Az új xFE-portfólióval az a célunk, hogy automata váltókkal a lehető legjobb üzemanyag-hatékonyságot érjük el buszos alkalmazásoknál.

Az xFE sebességváltó (Fotó: Allison Transmission)

Az xFE-vel rendelkező modellek új sebességváltók, a jelenlegi modellekkel megegyező csatlakozó és befoglaló méretekkel és terhelhetőséggel, de optimalizált áttételi sort tartalmaznak, amely illeszkedhet a FuelSense Max csomaghoz. Úgy tervezték meg, hogy lehetővé tegyék az 1-es fokozati lock-up-ot, azaz a tisztán mechanikus erőátvitelt, hogy sokkal nagyobb mértékű legyen a mechanikus üzemmód, és alacsony motorfordulatszámnál is jól működjenek magasabb sebességfokozatban, ezáltal is tovább növelve az üzemanyag felhasználás hatékonyságát.

– Az új sebesség-áttétek segítik az üzemanyag-gazdaságos működés megvalósulását a gyakori elindulás-megállást igénylő és alacsony átlagsebességű üzemi ciklusok esetén – mondta Love. – A helyközi és városi buszok ideális felhasználói ennek a technológiának, pont ezért ajánljuk a terméket ezekhez az alkalmazásokhoz.

Noha az egyes flották üzemi ciklusai nagyon eltérőek lehetnek, az xFE-vásárlóknál történő tesztjei négy kontinensen St. Louistól Szöulig és Pekingtől Rio de Janeiróig akár hét százalékos üzemanyag-megtakarítást mutattak az összehasonlító modellekhez képest. Ezek az eredmények az új váltóáttétekből adódtak, és az adatok függetlenek voltak a FuelSense elemeitől. Ugyancsak fontos, hogy az xFE-modellek kompatibilisek az alternatív üzemanyagot használó erőforrásokkal is.

A buszokhoz készülő új modell megjelölése Észak-Amerikában B3400 xFE. A gyártása a múlt hónapban kezdődött Indianapolisban. Észak-Amerikán kívül az Allison további három új xFE-modellt kínál majd: T3280 xFE, T3325 xFE és T3375 xFE néven.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek