Allison-váltós Komondorok a katasztrófavédelemnél

iho/közút   ·   2020.07.18. 13:00
allison_katasztrofa-vedelem0

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2018-ban hirdetett nyílt tendert három speciális többcélú járműre, amelyet a Gamma Zrt. nyert meg Allison automata sebességváltóval felszerelt Komondor típusú járműveivel. A Gamma 2010 óta fejleszti Komondor típusú többfunkciós, könnyű páncélvédettségű járműveit, amelyekhez alapfelszerelésként Allison automata sebességváltót ajánl.

Zsitnyányi Attila, a Gamma Zrt vezérigazgatója a Komondor járműcsalád első terveitől a jelenleg átadott autók kivitelezéséig követte a fejlesztési és gyártási folyamatot. Mint elmondta, „az Allison váltók megbízhatóan teljesítenek még extrém körülmények között is, a jármű kezelését pedig egyszerűvé teszik. Biztosak vagyunk abban, hogy megbízhatóan fogják tenni a dolgukat minden olyan helyzetben, ahol emberek élete a tét.”

A három RDO-4336 Komondor, 6×6 kerék meghajtásos jármű mindegyike két különböző felépítménnyel került az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság állományába. Az alapkivitelben többcélú alapjárművek mindegyikét egy GMMF-2020 típusú műszaki mentő, illetve VCSF-7000 típusú tűzoltó cserefelépítménnyel adták át.

A műszaki mentő cserefelépítmény a málházott felszereléseken túlmenően magába foglal még egy darut, illetve egy emelve vontatást is lehetővé tevő hidraulikus berendezést is. A tűzoltó cserefelépítménybe szerelt NH25 tűzoltó szivattyú normál és nagy-nyomású üzemmódban is tud működni. A felépítményen található 7000 literes tartályról a jármű képes menet közbeni oltásra is. A járműre két a vezetőtérből működtethető orrmonitort szereltek, illetve a jármű rendelkezik avaroltó, kerékjárati és önoltó képességgel is. Az oltórendszerhez habkeverő egység is tartozik.

A járművek hajtásláncában kiemelt szerepet tölt be az Allison 4000 Series SP-PR típusú automata sebességváltó, amelyhez két mellékhajtás csatlakozik, amelyek egyrészt az alapjármű működéséhez, másrészt a speciális felépítmények hidraulikus energiaellátásához (ventilátorhajtás, szivattyúhajtás) biztosítanak meghajtást.

A többfunkciós dupla fülkés nehéz terepi alapjármű a katasztrófavédelmi szervezetek széles körben bevethető beavatkozó eszköze lehet. Eltérő cserefelépítmények alkalmazásával lehetőséget teremt a vízszegény területeken a vízutánpótlás biztosítására, speciális feladatok ellátására, vagy akár önálló beavatkozó járműként is bevethető. A jármű könnyű páncélvédettsége, zárt kialakítása védettséget biztosít a hatfős személyzetnek.

Az átadás során a járművek kulcsait három regionális feladatokat is ellátó parancsnokság – a Csongrád-Csanád megyei, a Fejér megyei és a Szabolcs-Szatmár megyei – vehette át.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek