Amelia Earhart nem lehetett a fotón – a rejtély rejtély maradt

iho   ·   2017.07.14. 16:15
cim
Hatalmas izgalmakat keltett, új irányt látszott szabni a kutatásnak az a fotó, amelyet a múlt héten hoztak nyilvánosságra, utána pedig a History Channel kétórás (!) dokumentumfilmet vetített az alapján: a kissé elmosódott felvételen a nyolcvan éve eltűnt világhírű pilótanőt, navigátorát és gépét is felfedezni vélték a kutatók, akik az Earhart-rejtély megoldásán fáradoztak.

Mint portálunk is megírta, a képen egy háttal ülő figura és oldalt egy jellegzetes hajvágású férfi lett volna a földkörüli repülésük során titokzatos körülmények között a Csendes-óceán térségében eltűnt Earhart és Noonan, jobboldalt pedig egy bárkán mintha az általuk repült Lockheed Electra törzse lett volna lefektetve.

A fotó, amely akkora izgalmakat keltett...

A fotófelismerő számítógépes rendszerek segítségével végzett elemzés meggyőzőnek tűnt, és az a verzió, hogy az épségben kényszerleszállt amerikai párost – akár a Marshall-szigetek érintésével – a japánok kémkedés gyanúja miatt egy saipani börtönben örökre eltüntették, korábban is sokak által támogatott teória volt.

Az adás után nem sokkal azonban kiderült: baj van a fotóval.

Az interneten is megtalálható kép a friss kutatások szerint ugyanis egy japán utazási könyvben jelent meg eredetileg, ráadásul két évvel az Earhart-Noonan féle világkörüli út előtt, 1935-ben. Egy japán blogger szerint egyébként a kép Palau atollon készült, amely 1935-ben került japán fennhatóság alá. A képen látható hajó is a jelek szerint más, mint amit korábban gondoltak, és nem lehet rajta az a gép, amellyel két évvel később indultak Earharték.

...és az eltűnéshez képest két évvel korábban már megjelent eredeti (fotó: Flying Magazine)

Érdekes mód ugyanakkor a japán közlés a kép korábbi eredetéről az internetes visszhangok szerint nemigen rengette meg azok hitét, akik eddig is biztosak voltak – nemcsak abban, hogy a pilótát és a navigátort a japánok fogták el és ölték meg vagy hagyták meghalni, hanem hogy ezt az egész történetet valamilyen oknál fogva maga az amerikai kormányzat tartotta fontosnak a negyvenes években titokban tartani, még akkor is, amikor az óceániai hadműveletek során a gép roncsait állítólag meg is találták.

Végül is, állítják többen, ha ez a fotó nem is igazolja, az nem jelenti azt, hogy a történet ebben a formájában feltétlenül hamis lenne, és más kutatások által idézett szemtanúkra hivatkoznak, akik látták is volna Earhartékat a Marshall-szigeteken illetve Saipanon. E teória szerint egyenesen az USA akkori elnöke, Franklin D. Roosevelt személyes utasítására semmisítették meg a gép megtalált roncsait.

Earhart és Noonan, a pilóta és a navigátor

A kényszerleszállás után azért kellett hallgatni a történtekről, mert ha az amerikaiak nyilvánosságra hozzák, mi van Earharttal és társával, az egyben világossá tette volna Tokió számára, hogy az akkor már legfőbb ellenségként kezelt Egyesült Államok feltörte a japánok katonai és diplomáciai kódjait, azért tudnak arról, mi lett a sorsa a gépnek, a pilótának és a navigátornak. De mindezt egy nagyszabású fedett akció keretében tehát eltitkolták, pedig volt szemtanúja a két repülőember kivégzésének is.

Más internetes reakciók szerint a szemtanúk többszörösen áttételes információi sem igazolhatók addig, amíg DNS-vizsgálatok nem teszik biztossá, hol vannak Earhart földi maradványai, vagy amíg végre nem találnak egy olyan roncsdarabot, amiről kétséget kizáróan állítható, hogy a pilótanő kétmotorosának része volt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek