American: engedély gépvásárlásra, gépleadásra

iho/repülés   ·   2011.12.25. 18:00
AA_cim

Az American Airlines, illetve csődvédelmet kért anyavállalata, az AMR megkapta a manhatteni csődbíróság engedélyét további gépek megvásárlásához, illetve a flottájához tartozó gépek közül néhány lízingjének a felmondásához és a repülőgépek leadásához. Ezeket a gépek egyébként amúgy is jórészt kivonták már a forgalomból.

A döntés része annak a tervnek, amely nem a légitársaság felszámolását, hanem újraszervezését és hatékonyabb, versenyképesebb működtetését célozza.

A Bloomberg közlése szerint a harmadik legnagyobb amerikai légitársaság január 10-től folytathatja a korábban rendelt 737-800-asok átvételét. Hosszabb távon összesen 200 Boeing megvásárlására készült az American, azzal a harminckettővel együtt, aminek a beszerzésére most kapott engedélyt.

(fotó: AA)

Mint beszámoltunk róla, az American Airlines 30 milliárd dolláros adósságállománnyal terhelten jelentette be november végén, hogy csődvédelmet kér. A működés már negyedik egymást követő évben volt veszteséges elsősorban a költségek növekedése, főképp az üzemanyagárak emelkedése miatt.

Külön gondot jelentett az alkalmazotti szakszervezetekkel való súlyos vita, aminek következtében, a társaság vezetése szerint, az AA a versenytársaihoz képest mintegy 800 millió dollárnyi plusz bér- és járulékköltséggel kellett, hogy működjön.

A légitársaság ügyvédje a döntésről beszámolva azt is nyilvánosságra hozta, hogy a jegyeladások szerint a közönség nem pártolt el az American-től, az ünnepek idejére nagyon jók a foglalási számok.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

Tükröm, tükröm!

iho/repülés   ·   2024.04.16. 16:00

Micsoda ötlet! A koreai fapados Jin Air tükröket szereltetett a fedélzeti poggyásztartókba. Nem kell már az ülésen tipródni, hogy kiderüljön, van-e még hely a csomagunknak.