Amerikai helikopterek Horvátországnak?

Trautmann Balázs   ·   2014.11.18. 13:45
hr_kiowa0

Az erről szóló szándéknyilatkozatot már el is küldték az amerikai védelmi tárcához, állítja a Jutarnji List horvát napilap weblapja. A lap szerint Ante Kotromanović megerősítette a helikopter-beszerzés szándékát, de részleteket nem volt hajlandó elmondani.

A lap értesülései szerint a használt, az amerikai hadsereg állományából kivont helikoptereket az amerikai Excess Defence Articles-program keretében, segélyként kapná meg Horvátország, csakúgy, mint az idén átvett kétszáztizenkét MRAP páncélozott járművet. A kérés várható jóváhagyása után horvát szakemberek utaznak majd az Egyesült Államokba, hogy kiválasszák a tizenhat helikoptert. A gépek nagyjavítása már a horvát költségvetést terheli. A használt amerikai helikopterek a horvát védelmi tárca számításai szerint további húsz évet teljesíthetnének horvát színekben.

Ilyenjük van most a horvátoknak, de nézze meg azokat a helikoptereket is, amelyek eztán állhatnak hadrendbe náluk! A képre kattintva galéria nyílik

Kérdés, a gépekkel milyen felderítő- és fegyverrendszerek érkeznének déli szomszédunkhoz. Az OH-58D már a rotoragy fölé szerelt felderítő és lézeres célmegjelölő rendszerrel is rendelkezik. A gép Kiowa Warrior változata alkalmas AGM-114 Hellfire II-es irányított rakéták, Hydra nem irányított 70 milliméteres rakétakonténerek, 12,7 milliméteres nehézgéppuskák alkalmazására is.

A Kiowák mellett további amerikai helikopterek beszerzéséről is tárgyalások folynak: 12–16 használt UH-60 Blackhawk szállítóhelikoptert is szeretne hadrendbe állítani Horvátország. A gépek vételárának jelentős részét a már meglévő Mi-8MTV-1 helikopterek eladásával teremtené elő a tárca. A tizennégy használt helikopterből hatot már felújítottak az eladásra, további hat gép felújítása jelenleg is zajlik.

A Jutarnij List szerint 2016-ra a horvát hadvezetés támogató és felderítő szerepkörben tizenhat Kiowa Warriort, illetve tíz Mi-171Sh és 14–16 Black Hawk szállítóhelikoptert látna szívesen horvát felségjelzéssel. Mivel szerződéskötésről semmilyen hír nem érkezett, így ez az ország méretéhez képest igencsak impozáns helikopterflotta egyelőre csak remény, nem konkrét terv.

Kapcsolódó hírek